Dijeta sa kuvanim jajima

Da li ste čuli za dijetu sa kuvanim jajima? Mnogi vole da jedu upravo jaja za doručak, a dokazano je da osobe koje generalno jedu kuvana jaja za doručak (bez sprovođenja nekog posebnog režima ishrane) gube na težini. Jaja su dobar izvor proteIna i vitamina (B2, B12, D, E). Dijeta sa kuvanim jajima ima različite varijante i postoji nekoliko vrsta ovakvih dijeta: dijeta samo sa kuvanim jajima i vodom (veoma restriktivna, pa se izbegava), dijeta sa kuvanim jajima i jogurtom, dijeta sa kuvanim jajima i mesom, dijeta sa kuvanim jajima i narandžama (dvopek dijeta ili medicinska dijeta). Dijeta sa jajima se obično drži 15 dana, to je neka preporuka, a stručnjaci tvrde da ako se pridržavate osnovnih pravila ishrane u tom periodu – možete izgubiti 5-10 kg za 15 dana! Uz dijetu sa jajima mršavite na zdrav i bezbedan način.

Što se tiče dijete sa jajima, poenta je da se smanji unos ugljenih hidrata (slično kao u dijeti bez ugljenih hidrata). Na taj način organizam iz rezervi masti u organizmu dobija energiju, tako što razlaže masti i od njih pretvara glukozu. Žumance iz jajeta sadrži lecitin – emulgator koji razbija masti u sitne kapljice (može da smanji nivo holesterola u krvi). Jaja su bogata proteinima koji vas zasite, i time nemate veliku potrebu za hranom – upravo zato je potrebno da za doručak jedete jaja.

dijeta sa jajima

Dijeta sa kuvanim jajima, dakle, podrazumeva da pojedete 1-2 kuvana jaja za doručak, za ručak se jede neko nemasno meso (npr. grilovana piletina), a za večeru riba uz povrće pripremljeno na pari. Trudite se da konzumirate nemasno meso, salate i povrće koji sadrže mali procenat ugljenih hidrata, dozvoljeno je pojesti 1-2 komada voća dnevno (voće sadrži dosta šećera). Zabranjeno je koristiti hleb, testenine, krompir i drugo povrće bogato skrobom. Za piće se preporučuju čajevi (bez šećera naravno) i voda u što većim količinama.

Primer jelovnika za dijetu sa jajima:

Doručak – 2 kuvana jaja i pola pomorandže

Ručak – grilovana piletina (bez kožice) uz salatu (najbolje je zelena)

Večera – jaja sa krastavac ili paradajz salatom (može i pečena riba sa salatom)

Za užinu možete jesti ili voće ili čašu nemasnog jogurta.

Dijeta sa jajima i jogurtom

Dijeta sa jajima i jogurtom je jedna od najčešćih varijanti dijete sa jajima. Jogurt, naročito nemasni, je veoma korisna namirnica za mršavljenje, jer reguliše varenje hrane i crevnu floru – što olakšava proces mršavljenja. Jogurt sаdrži dostа korisnih bаkterijа, pa može efikаsno da reguliše rаvnotežu crevne flore, podstakne gаstrointestinаlnu peristаltiku – i nа tаj nаčin sprečava zаtvor i reguliše probavu.

Dijeta sa jajima i jogurtom – primer jelovnika:

Doručak – 1 kuvano jaje i 100 ml nemasnog jogurta

Ručak – 1 činija integralnog pirinča, 1 komad barenog povrća i tofu supa

Užina – voće (može i kolač)

Večera – omlet sa jajima i paradajzom i jedna jabuka

Slično>>> Dijeta sa jajima najpopularnija varijanta

Dijeta sa jajima i mesom

Dijeta sa jajima i mesom garantuje unos neophodnih proteina, dok se ugljeni hidrati koriste veoma malo, što podstiče razgradnju masti. Ova dijeta je veoma slična proteinskoj – bazira se na tome da telo mora uložiti više energije kako bi svarilo proteine, što pospešuje mršavljenje.

Možete sami kreirati jelovnik – dakle potrebno je jesti jaja i meso u toku dana, uz veoma smanjen unos ugljenih hidrata.

Dijeta sa jajima i mesom – primer jelovnika:

Doručak – 2 jaja sa šunkom ili slaninom, čaj bez šećera

Ručak – grilovana piletina uz salatu

Večera – pečena riba sa zelenom salatom

Povezano>>> Dijeta sa jajima i krastavcima

Dijeta sa jajima i narandžama

Dijeta sa jajima i narandžama je poznatija kao ‘’dvopek dijeta’’ ili ‘’medicinska dijeta’’. Dakle, ovde se jelovnik sastoji od narandže i dvopeka koji su obavezni za doručak, zatim za ručak kombinujete kuvana jaja, narandže i još neke namirnice (koje su zdravije, svakako).

Dijeta sa jajima i narandžama – primer jelovnika:

Doručak – 1 komad pomorandže, 1 dvopek i šolja čaja

Ručak – 1 komad pomorandže, 1 kuvano jaje i kiselo mleko ili pavlaka

Večera – 125 g mlevenog mesa, 1 paradajz, 1 komad pomorandže, 1 dvopek i može šolja čaja ili kafe.

Slično>>> Medicinska dijeta

Jaja dijeta iskustva

Postoje različite varijante dijete sa jajima, a mi smo vam ovde naveli one koje se uglavnom primenjuju. Dijeta sa jajima se primenjuje najviše 15 dana, to je neki optimum, a preporučuje se da pravite serije od 5 vezanih dana, pa napravite kratku pauzu od nekoliko dana, pa opet 5 dana dijete i tako ukupno 3 puta (kako biste imali ukupno 15 dana dijete sa jajima). Mnogobrojna pozitivna iskustva svedoče o delotvornosti ove dijete. Za 15 dana dijete sa jajima možete izgubiti preko 10 kg, ako se pravilno pridržavate svih pravila. U principu, dijeta nije komplikovana, obavezna je konzumacija kuvanih jaja uz određene namirnice koje bi trebalo da budu zdravije i pretežno proteinske. Na internetu možete pronaći detaljne jelovnike po svim danima za sve ove varijante dijeta sa jajima, mada možete i sami ili uz pomoć svog nutricioniste kreirati jelovnik shodno vašim mogućnostima i dostupnosti određenih namirnica, ali uz strogo poštovanje osnovnih pravila dijete sa jajima. Kao i pre držanja bilo koje dijete, i ovde s esavetuje da pre početka ovakvog režima ishrane najpre proverite svoje opšte zdravstveno stanje, kako ne bi došlo do nekih zdravstvenih tegoba.

Saznajte više>>> Dijeta sa jajima iskustva i komentari korisnika