jabukovo sirceDobrobiti jabukovog sirćeta su poznate već duže vreme i veruje se da je ono odličan suplement u dijetama za regulisanje telesne težine . U ovom članku reći ćemo kako možete da uključite jabukovo sirće u vašu dijetu , i koje su njegove različite koristi.

Jabukovo sirće se koristi nekoliko vekova, zbog različitih dobrobiti za zdravlje . U stvari, postoje dokazi da je Hipokrat, otac moderne medicine, verovao u efikasnost ovog tonika i hvalio ga zbog njegovih jedinstvenih svojstava za upotrebu u medicinske svrhe.

Jabukovo sirće se dobija procesom fermentacije. Jabuke se melju i iz njih se cedi sok. Ovaj sok se uvodi u proces fermentacije dodavanjem šećera i kvasca. Nakon fermentacije, u rastvor se dodaje bakterija koja proizvodi sirćetnu kiselinu. Dijetetska vlakna u jabukovom sirćetu potiču od pektina iz jabuka.
Uključivanje jabukovog sirćeta u ishranu

Da biste smršai uz pomoć jabukovog sirćeta, najvažnije je da ga uključite u ishranu svakodnevno I pratite odgovarajući plan ishrane. Redovni korisnici preporučuju da uzmete dve kafene kašičice tonika pre svakog obroka. Uzmite tonik najmanje petnaest minuta pre obroka. Možete da pomešate jabukovo sirće sa vodom I tako da pijete, jer jemožda malo neukusno. Ukoliko se odlučite, možete da probate i tablete jabukovog sirćeta, one su sada lako dostupne.

Uključivanje jabukovog sirćeta u ishranu smanjuje apetit, zbog čega je gubljenje kilograma efikasnije. Do smanjenja apetita dolazi zbog reakcije sa kiselinama u želucu. Zbog manjeg apetita jedete manje količine hrane, i kao posledicu imate gubitak težine. Takođe, upotreba jabukovog sirćeta povećava količinu masti koja se sagori u organizmu. Dok koristite jabukovo sirće u ishrani kako biste smršali, važno je i da redovno vežbate.

Da li ova dijeta sa jabukovim sirćetom ‘radi’?
Ishrana koja uključuje jabukovo sirće je dugo smatrana dijetom iz pomodarstva, i ne postoje uverljivi dokazi da ova dijeta sa jabukovim sirćetom funkcioniše. Već neko vreme traje debata o delotvornosti jabukovog sirćeta.

Uključivanje ovog tonika u ishranu ima mnoge mane i prednosti. Pošto je to poptuno prirodni proizvod, nuspojave su minimalne i nisu mnogo štetne. Takođe, lako je pratiti dijetu, jer nema striktnog plana ishrane, niti su uključeni rigorozni programi vežbi. Dijeta sa jabukovim sirćetom između ostalog podrazumeva veoma malo troškova. Uz to, jabukovo sirće je korisno na mnogo različitih načina. Veruje se da uzimanje ovog tonika pomaže kontroli holesterola, krvnog pritiska i poboljšava rad digestivnog trakta. Veruje se još da jabukovo sirće pomaže kod infekcija gljivicama.

Protivnici se često rugaju na račun dijete sa jabukovim sirćetom, tvrdeći da apsolutno nema dokaza o efikasnosti jabukovog sirćeta. Kod nekih ljudi uzimanje vinskog sirćeta izaziva iritaciju grla i stomaka. Takođe, bilo je pretpostavki da dugotrajno uzimanje sirćeta slabi zubnu gleđ i utiče na gubitak kalcijuma iz kostiju.

Na kraju krajeva, dijeta sa jabukovim sirćetom je lični izbor. Važno je da, ukoliko se odlučite za ovu dijetu, kupite sirće u poznatoj prodavnici zdrave hrane ili apoteci. Kupovina originalnog i organskog sirćeta je najbolja mogućnost, ukoliko želite najbolje rezultate.

Dijeta sa jabukovim sirćetom recept za napitak

Svakog jutra na prazan želudac popijte čašu vode u koju ste dodali 2-3 kašike kvalitetnog jabukovog sirćeta. Ukus ovog napitka mnogima nije prijatan i trebaće malo vremena da se naviknete.Da bi malo popravili ukus možete da dodate kašičicu meda.