Dijeta sa heljdom je jako teška, ali vrlo efikasna. Par nedelja morate jesti samo specijalno kuvanu heljdu.

Kako se heljda za ovu dijetu kuva?

Sipajte malo ključale vode u jednu šoljicu heljde i ostavite je da odstoji preko noći. Heljda može da se jede i sa jednoprocentnim kefirom, ali sa ne više od jedne litre dnevno. Ovaj režim ishrane bi trebalo da traje nekoliko nedelja, nakon čega treba napraviti pauzu od mesec dana kako bi se izbeglo navikavanje.

 

Kako ćete zadržati postignute rezultate?

Ne zaboravite da je, za održavanje postignutih rezultata dijete sa heljdom, potrebno jesti ne više od 600 kalorija dnevno tokom prvih nekoliko dana. Nakon perioda privikavanja se broj dozvoljenih kalorija povećava dva puta, i to je dozvoljena količina kalorija koju možete unositi narednih deset dana.

dijeta sa heljdom
 

Efikasnost dijete sa heljdom

Dijeta sa heljdom postaje sve popularnija. Oko 60% ljudi koji su pokušali različite dijete su se složili da je ova dijeta jedna od najefikasnijih. Svrha dijete sa heljdom je gubitak težine i čišćenje organizma, a rezultat je 7-12 kg telesne mase manje za jednu-dve nedelje ove dijete.

Neophodne namirnice za dijetu sa heljdom su:

• Heljda
• Punomasni jogurt
• Jogurt sa niskim procentom masti
• Voće
• Multivitamini (u obliku suplemenata)

Detaljnije o kuvanju heljde

Jedna čaša heljde se (uveče) prelije sa dve čaše ključale vode. Ujutru se, nakon što ste je ostavili da prenoći, heljda procedi od viška vode. Možete jesti koliko god heljde želite, ali sa minimalnim dodatkom soli.

Dok ste na dijeti sa heljdom, morate se pridržavati sledećih pravila:

• Uz kašu napravljenu od heljde možete piti jogurt sa niskim sadržajem masti (1 litar dnevno)

• Pijte optimalne količine vode, mineralne ili obične (2 litra dnevno)

• Možete piti čaj ili kafu (ukupna količina tečnosti ne bi trebalo da prelazi 3 litre dnevno)

• Možete jesti voće, ali ne više od dva komada dnevno, na primer dve jabuke

• Ako je glad neizdrživa pred odlazak na spavanje, možete popiti pola čaše jogurta razređenog sa mineralnom vodom

• Možete piti do 150 gr punomasnog jogurta dnevno

• Alkohol bi trebalo u potpunosti eliminisati tokom ove dijete

• Tokom i posle dijete treba uzimati multivitamine, najmanje mesec dana ukupno

• Posle 14 dana dijete, vašem telu će biti potreban odmor da bi se izbeglo navikavanje na heljdu

• Možete ponoviti ovu dijetu posle dve nedelje od dana prestanka, da sačuvate postignute rezultate

Uz pomoć heljda dijete možete izgubiti do 10 kg nedeljno zbog efekta čišćenja koji heljda ima na organizam. Dijeta postoji u dve varijante. Prva varijanta traje 2 nedelje, ukoliko se osećate dobro nakon celog perioda dijete i možete da je se pridržavate. Druga varijanta je kraća, i traje nedelju dana. Iako se ove dve varijante ne razlikuju mnogo, postoji par manjih razlika u njihovoj primeni.

Heljda ustvari i nije zrnasta biljka. Potiče iz Azije, ali se već uzgaja u Evropi i Severnoj Americi.100 grama heljde sadrži 11,7 grama proteina, 3,9 miligrama gvožđa i 114 miligrama kalcijuma koji su vrlo važni nutrijenti za vašu ishranu. Brašno od heljde se može dodati tokom pravljenja pita, kolača, palačinki itd., a možemo napraviti i rezance od heljdinog brašna.

 

Heljda dijeta varijanta 1

U ovoj varijanti je potrebna 1 čaša celih zrna heljde u koju jednostavno dodajemo 2 čaše ključale vode, nakon čega je ostavljamo preko noći da upije vodu. Ovo je dnevna količina, a heljdu možete konzumirati u bilo kom dobu dana i u kojoj god meri želite. Potrebno je izbegavati so, šećer i maslac bilo koje vrste u ovoj varijanti.

Ako osećate da ne možete izdržati ovakvu dijetu, možete povećati količinu na 2 čaše celih zrna heljde. Tokom dijete možete piti vodu, čaj i kafu (bez šećera). Ne smete konzumirati drugu hranu. Možete pojesti jednu jabuku ili neko drugo voće tokom dana, ali ako možete izdržati da uopšte ne jedete voće tokom ove dijete – uradite to.

Heljda dijeta varijanta 2

Skuvajte 1-1,5 čašu heljde sa 3-4 čaše vode u večernjim satima. Nemojte koristiti so i šećer pri kuvanju. Ujutru (na prazan stomak), popijte 1 čašu prethodno prokuvane tople vode sporim gutljajima. U narednih 30 minuta pojedite 1/3 kaše koju ste skuvali prethodne večeri. Tokom dana možete piti čaj ili sok od paradajza, bundeve, šargarepe i celera. I ove napitke treba spremati bez soli i šećera. Drugi deo kaše se jede za ručak, a treći za večeru. Gorepomenuti napici se mogu piti između tri glavna obroka, ali ukupna dnevna količina tečnosti ne sme da predje 2 litra dnevno. Ovakva dijeta traje 7 dana. Ako se desi da nakon dva dana od dijete ne dođe do pražnjenja creva, potrebno je uraditi klistir.

Heljda dijeta može da se ponovi tek posle dva meseca odmora.