Supa od celera za detoksikaciju
Dijete sa celerom su veoma popularne među poznatim ličnostima, za brzo mršavljenje i detoksikaciju organizma. Pitate se kako deluju? Evo kako:

Kafa, čaj, kola i gazirani napici, brza hrana i drugi hemijski stimulansi koji se nalaze u svakodnevnoj ishrani ulaze u naš digestivni sistem. Prirodno, pre nego što se izbace iz organizma, oni treba da budu neutralizovani. Dijeta za detoksikaciju koja uključuje supu od celera odlično pomaže u neutralizaciji hemijskih stimulansa iz našeg tela i pojačava naš imuni sistem.

 

Supa od celera i zdravlje

• Kada se koristi u supi, salati ili gulašu, celer je izuzetno bogat vitaminima A, B (B1, B2 i B6) i C.
• Takođe, odlična je izvor kalijuma, gvožđa, folne kiseliine i vrlo važnih amino kiselina.
• Prirodni natrijum koji se nalazi u celeru je takođe izuzetno koristan ukoliko ga uvrstite u svoju ishranu sa malo soli.
• Tvrdi štapići celera mogu da se jedu i sirovi kao alternativa grickalicama. Kada se koristi ceo u supi, zadržava svoju hrskavost. Za razliku od ostalog povrća, kuvanje u supi ne uništava hranljiva sastojke celera.
• Ukoliko se pridržavate dijete sa supom od celera, ona vam može pomoći da se izborite sa lošom probavom i konstipacijom, pošto deluje kao prirodni laksativ. Takođe, supa od celera je odličan diuretik. Natrijum i kalijum u celeru regulišu rad uniranih žlezda i pomažu da se oslobodite suvišne tečnosti.
• Primena tečne dijete ka što je supa od celera takođe hidrira vaše telo i po njenom završetku, primetićete da vaša koža i kosa imaju prirodni zdrav sjaj.
• Supa od celera može vam takođe pomoći da se izborite sa nekim ozbiljnim zdravstvenim problemima, kao što su kamen u bubregu, visok krvni pritisak i dijabetes. Takođe, u kombinaciji sa vašim imunim sistemom pomaže u prevenciji raka. Bilo da je konzumirate hladnu ili toplu, supa od celera predstavlja odlično sredstvo za detoksikaciju.

dijeta sa celerom

Kako se pravi supa od celera

Kako biste našli različite recepte za supu od celera, možete pretražiti časopise o zdravlju, online recepte ili čak i blogove sa dijetama. Postoji mnogo varijanti i sigurno ćete naći nešto što je po vašem ukusu. Za zdraviju verziju, zamenite bujon ili kocku za supu običnom vodom. Čak možete zameniti redovan bujon verzijom sa manje natrijuma.
Potražite i drugo zdravo povrće kao što su šargarepa, mladi grašak u mahuni, brokoli, boranija i sl. kako biste povećali količinu i poboljšali ukus supe od celera. Možete napraviti i supu od celera u ogromnom loncu za celu nedelju, pa zamrznuti manje porcije. Zatim kombinujte sa različitim povrćem, celim ili u obliku pirea, za ukusnije varijante svakog dana.
Konzumiranje supe od celera svakog dana može da vam dosadi i može se desiti da odustanete od gubljenja kilograma. Kako biste uvek imali novi ukus, dodajte različite sezonske biljke i začine.
Pre nego što počnete dijetu sa supom od celera, zapamtite da su dijete sa supama posebno napravljenje za detoksikaciju organizma i brzo gubljenje kilograma. Ne bi trebalo kontinuirano da ih držite. Povremeno možete da primenite 7-dnevni program dijete sa supom od celera, ali zapamtite da, nekad dijete koje vam nisu ni potrebne, mogu narušiti zdravlje.
Konstantno jedenje jedne iste vrste hrane lišiće vaš organizam hranljivih materija. Nije preporučljivo izbacivanje kompletne grupe hrane iz svakodnevne ishrane. Takođe, nakon dijete sa supom od celera, možete primetiti gubitak kilograma koje možete ponovo dobiti kada se vratite regularnoj ishrani.
Pošto dijeta sa supom od celera zahteva da pojedete dve do tri porcije supe dnevno, može se desiti da tečnost počne da se zadržava u organizmu. Ukoliko vam ova dijeta stvara bilo kakve neprijatnosti, zamor ili bilo kakvu reakciju na hranu, morate je odmah prekinuti i posavetovati se sa lekarom.
Ukoliko želite da izgubite na težini, ne postoji zamena za zdravu, proporcionalnu ishranu i redovno vežbanje. Nemojte da se zaluđujete brzim dijetama i zapamtite da one vode samo kratkotrajanom gubitku kilograma.