Postoje brojne verzije dijete 3 dana, ali za koju god da se odlučite, zapamtite da ne smete da je praktikujete na duži rok.

Ova vrlo popularna dijeta podstiče iz osamdesetih godina 20. veka, kada je faksom išla od jedne do druge osobe, pa je poznata i pod imenima: vojna, mornarska, dijeta klinike “Klivlend” …
Stoga postoje i mnoge njene verzije. Najčešći oblik trodnevne dete uključuje unos velike količine tunjevine i raznog povrća tokom dana, kao i porciju sladoleda uveče.

Čak je, prema jednoj verziji, preporuka da se prvog dana samo pije voda, drugog dana uzima voće i voćni sokovi, dok je treći rezervisan za povrće i sokove od njega. Najpopularnija trodnevna dijeta je ona uz koju ide plan obroka, sa određenim doručkom, ručkom i večerom:

dijeta bez gladovanja

1. dan:

Doručak: čaj ili kafa ( «crna»), pola grejpfruta (može da se zameni sokom od celog grejpfruta), komad tosta premazan kašikom putera od kikirikija.

Ručak: pola šoljice tunjevine, komad suvog tosta, čaj ili kafa (mogu da se zaslade veštačkim zaslađivačem).

Večera: 100 grama nemasnog mesa (ćuretina ili piletina), po jedna šoljica (100 grama) pasulja i šargarepe, 1 jabuka, šoljica sladoleda od vanile.

2. dan:

Doručak: jaje, kriška tosta, pola banane, čaj ili kafa.

Ručak: šoljica kravljeg sira ili tunjevine, 6 krekera.

Večera: 2 viršle, šoljica brokolija, pola šoljice šargarepe, pola banane, pola šoljice sladoleda od vanile.

3. dan:

Doručak: jabuka, 30 grama polumasnog tvrdog sira, pet krekera, crni čaj ili kafa.

Ručak: tvrdo kuvano jaje, kriška tosta, crni čaj ili kafa.

Večera: po jedna šoljica tunjevine, šargarepe, karfiola i dinje, i pola šoljice sladoleda od vanile.

S obzirom na druge verzije ove dijete, negde se koristi pomorandža umesto grejpfruta, sir umesto tunjevine (i obrnuto). Većina dopušta upotrebu limuna, sirćeta, soli, bibera, soja sosa, kečapa, Vorčester sosa, kao i drugih začina tokom dete, ali ništa što sadrži masnoće.

Koristi od dete 3 dana: Brz gubitak težine, ali treba imati na umu da je to većinom gubitak vode iz organizma. Ipak, manji broj kilograma na vagi vraća samopouzdanje. Od ove dijete se povećava energija, poboljšava ten, i organizam čisti od toksina.

Mere opreza: Dijeta nije preporučljiva trudnicama i dojiljama. Osobe sa bilo kojim zdravstvenim problemom bi obavezno trebalo da se konsultuju sa lekarom pre početka dijete.

Potencijalni rizici: Ovom dijetom od 3 dana se unosi samo oko 1.000 kalorija dnevno, tako da je moguća vrtoglavica i gubitak koncentracije. Svakako, ovo nije dijeta za duže razdoblje.