priprema-hrane

Tajna dijete 0d 1500 do 2000 kaorija je u porcijama od 100 kalorija pomoću kojih možete podesiti količinu kalorija koje želite da unesete u odredjenom danu…

Ova dijeta ima jedan drugačiji pristup hrani i merenju porcija. Uz ovu dijetu ne samo da nećete gladovati, već će vam biti dozvoljeno i da jedete omiljenu hranu, a uz sve to ćete i nedeljno mršaviti po kilogram i po!

Za dijetu 1500 do 2000 kalorija nisu vam potrebne nikakve „super” namirnice koje ubrzano tope salo, niti je potrebno da gladujete.Trik je samo u veličini porcija i njihovoj kalorijskoj vrednosti!

Imate puno da smršate? Brojne studije su dokazale da osobama koje su dugo na dijeti najteže pada potpuno odricanje od određene hrane. Međutim, oni koji su bili na manje restriktivnim režimima ishrane koji su im povremeno dozvoljavali da se počaste zabranjenom hranom, mnogo češće su uspevali da istraju u svom cilju. Čak su i po prestanku dijete uspevali da održe vitku liniju. Upravo zato je ova dijeta dobra za osobe koje treba da se reše većeg viška kilograma. Ona im pomaže da zadrže volju i motivaciju do kraja, sve dok ne postignu željenu liniju. Osim toga, dokazano je da jednoličan jelovnik, kao i gladovanje, usporava metabolizam.

Tajna je u porcijama od 100 kcal \ Dozvoljeni dnevni unos kalorija u ovoj / dijeti iznosi 1.500 za žene i 2.000 kcal za muškarce. Međutim, ono što čini osnovu ovog režima ishrane jesu kalorijske porcije koje su striktno određene.

Šta to znači?

Kad pravite jelovnik za jedan dan, svaka porcija hrane, bilo to salata, desert, čorba ili nešto drugo, treba da sadrži 100 kcal. Na taj način ćete tačno znati šta sve možete da pojedete, a da vaš dnevni unos ne prelazi dozvoljenih 1.500 kcal. To znači da možete da jedete hleb, picu, čak čokoladu, ali samo je potrebno da porciju ove „grešne” hrane izmerite pr-ma prepisanoj kalorijskoj vrednosti. Ukoliko, recimo, želite da pojedete dve porcije kolača (od po 100 kcal), onda ćete iz jelovnika lako izbaciti jednu porciju nečeg drugog što ima istu hranljivu vrednost. Naravno, ne preporučuje se da preterujete sa ovakvom ishranom i po ceo dan jedete picu, već je poželjno da se umereno prepuštate ovakvim zadovoljstvima.

Preporučena hrana

Ukoliko ste odlučili da date šansu ovoj dijeti, najbolje rezultate ćete postići ako napravite uravnotežen jelovnik, da dobro izbalansirate zdrave namirnice sa onima koje inače volite da jedete. Tako ćete uspešno skidati kilograme, a mentalno ćete biti rasterećeni jer vam, zapravo, ništa nije potpuno uskraćeno. Ukoliko ostetite glad, postoji hrana koju možete da jedete u neograničenim količinama. U ovu grupu spadaju: paprika babura, brokole, bundeva, kupus, šargarepa, krastavac, boranija, zelena salata, pečurke, grašak, paradajz, tikvice, kiseli krastavčići i rogač.Takođe, ukoliko vam se jede nešto na kašiku možete da pojedete koliko poželite bistrog povrtnog bujona. Od soseva dozvoljeni su ljuti, salsa i sojin sos, a od začina balzamiko sirće, kapar i kakao. Dijetalne sokove možete takode da pijete u neograničenim količinama, a čaj i kafu zasladite veštačkim zasladivačima.

Za one koji žele da oslabe i više

Ukoliko vam se žuri da se oslobodite suvišnih kilograma, princip ove dijete možete da primenite i na jelovniku od 1.200 kcal. To znači da ćete mršaviti dva kilograma nedeljno umesto jedan i po.

Porcije takode treba da vagate prema hranljivoj vrednosti od 100 kcal, ali poželjno je da manje unosite hranu koju volite, a koja goji. Ne više od jednom dnevno dajte sebi oduška i pojedite komadić čokolade, parče pice ili bilo šta u čemu uživate, ali vodite računa da ne prelazi 100 kcal!

Ako ne znate koliko grama nekog slatkiša sadrži 100 kalorija pogledajte sledeći spisak:

 • 25 g umereno slatkih kolača
 • 30 g medenjaka
 • 25 g keksa
 • 25 g sitnih kolača
 • 50 g ananasa u konzervi
 • 40 g suvih smokvi
 • 35 g suvih šljiva
 • 33 g suvog grožda
 • 30 g bombona
 • 40 g domaćeg slatkog
 • 40 g želea

DNEVNI JELOVNIK OD 1.500 kalorija-primer

Za svaki obrok su po stavkama date porcije čija hranljiva vrednost iznosi 100 kcal.
Na ovaj način možete sami da kombinujete namirnice i ostanete u dozvoljenom okviru od 1.500 kalorija po danu.

Doručak

1 šolja kornfleksa
1 šolja obranog mleka
1 šolja cedjenog soka od pomorandže
1 kašika meda
šolja biljnog čaja krtarnja užina:

Jutarnja užina

1 šolja iseckanih bebi šargarepa
kašika malomasnog mlečnog namaza

Ručak

90 g pečenog ćurećeg belog mesa
30 g kačkavalja
3 kriške integralnog hleba
1 kašika majoneza
zelena salata, paradajz, crni luk i kiseli krastavčići

Popodnevna užina

1 šolja jogurta
1 banana

Večera

90 g pečene ribe
1 šolja barene testenine
2 šolje mešane zelene salate
1 kašika maslinovog ulja, limun i balzamiko sirće

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *