ketogena dijeta

Po rečima kardiologa, osobi su potrebne zdrave masti kako bi održala dobro kardioaskularno zdravlje, stoga dijete sa niskim ili nepostojećim sadržajem masti nije dobra za vas.

Kao glavni uzrok zapušenih arterija i infarkta, masti su stekle negativnu konotaciju iako su samo nezdrave masti one o kojima treba brinuti.

Oni su takođe upozorili na štetu koju prouzrokuju statini, lekovi koji se koriste za snižavanje holesterola u telu. Istina je da je za jačanje i održavanje pravilne moždane funkcije i tkiva nervnog sistema telu potreban holesterol. Vredi napomenuti da pacijenti koji koriste statine češće pate od demencije i Alchajmerove bolesti.

ketogena dijeta

Holesterol inicira proces konverzije od izlaganja UVB sunčevim zracima do vitamina D3 u jetri. Nema konverzije bez prisustva holesterola što dovodi do nedovoljne količine vitamina D3 u telu.

Nedavna istraživanja navode da praćenje režima ishrane sa visokim sadržajem masti može usporiti razvoj agresivnih karcinoma. Naravno, nemojte očekivati da industrija karcinoma otkrije ova otkrića. Oni moraju da nastave da primaju sredstva za istraživanje lekova za patentiranje koji nisu zaista efikasni i uporedo s tim nastavljaju da ubijaju operacijama, zračenjem i hemoterapijom.

Ketogenska dijeta sa puno masti – provereno deluje

Dr Fred Hetfild, bivši svetski šampion dizanja tegova i vlasnik uspešnog preduzeća priča o tome kako je izlečio karcinom. Njegova titula doktora je tu jer je završio osnovne studije kineziologije.

Dr Hetfildu je dijagnostikovan agresivan rak kostiju u metastazi. Rečeno mu je da će živeti još tri meseca i tu prognozu su potvrdila čak tri doktora. On je odlučio da istraži malo na svoju ruku i pronašao je ketogensku dijetu kao obećavajući alternativni pristup lečenju.

Dr Dominik D’Agostino, istraživač metabolike na Univerzitetu Južne Floride je otkrio da su se miševi sa veštačko izazvanim karcinomom kojima je pružena ishrana bogata mastima i bez glukoze od ugljenih hidrata brže i lakše oporavili od onih koji su lečeni hemoterapijom.   Dr Hetfild je odlučio da pokuša iako ova studija nije davala mnogo informacija.

On je prestao da konzumira šećer i ugljene hidrate i počeo je da konzumira velike količine mesa i dobrih masti, ne jeftina hidrogenerisana ulja puna trans masti i margarin. Ovi proizvodi su samo molekul udaljeni od toga da budu plastika, što znači da ih je vrlo teško, možda čak i nemoguće metabolizovati.

Hladno ceđeno maslinovo ulje, konopljina ulja, puter, jaja i kokosovo ulje uključuju neke od najboljih izvora zdravih i korisnih masti. Hetfildov rak je nestao nakon nekoliko meseci praćenja ove dijete. Godinu dana kasnije on je i dalje bio dobrog zdravlja.

Dr D’Agostino je razgovarao sa mnogim drugim pacijentima koji su koristili ketogensku dijetu da bi izlečili rak. Najvažnije je da su uspeli u tome!

Kad im nedostaje kiseonika koji normalne ćelije  koriste za metaboliziranje, karcinogene ćelije se oslanjaju na glukozu da bi rasle. Kada u telu nedostaje glukoza , dobre masti prikupljaju loše i pretvaraju ih u ketone koji im obezbeđuju energiju.

Na ovaj način kokosovo ulje tretira Alchajmerovu bolest. Konverzija ketona daje energiju tim moždanim ćelijama koje više ne metabolizuju kiseonik kao ranije. Normalne ćelije mogu koristiti konvertovane ketone za energiju, dok kancerogene ne mogu. Na taj način zamenjivanje glukoze ketonima izgladnjuje kancerogene ćelije. Vredi spomenuti i da nema loših nupojava u vezi sa ovom dijetom, osim gubitka na težini.

Plan ishrane ketogenske dijete koja ubija karcinom

Zdrave masti: puter, kokosovo ulje, maslinovo ulje, jaja, avokado, sirove semenke i orašasti plodovi.

Povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata: kelj, brokoli, kupus, karfiol, špargla, spanać, celer, lisnato zeleno povrće, prokelj.

Izvori proteina: riba i morski plodovi, fermentisani mlečni proizvodi, divljač, govedina hranjena travom i mlečni proizvodi od istih, organska pasterizovana živina.

Nažalost, uprkos dobro poznatoj činejnici da se kancerogene ćelije razvijaju uz pomoć prostih šećera, onkolozi nekako zaboravljaju da informišu pacijente o ovome!

Umesto toga pacijente hrane pecivima i sladoledom dok prolaze kroz introvensku hemoterapiju. Sa druge strane, alternativni tretmani za karcinom se baziraju na režimu ishrane koji isključuje šećer i jednostavne ugljene hidrate.