dijeta po krvnim grupama

Dijeta-ishrana za krvnu grupu AB može da se sastoi od velikog broja namirnica raznih vrsta…
Dijeta-ishrana za krvnu grupu AB
Kao što smo već spomenuli u tekstu dijeta po krvnim grupama , krvna grupa AB je prilično nova krvna grupa i vrlo je retka (između 2 i 5% svetske populacije). Nosioci krvne grupe AB moraju da izbegavaju iste one namirnice kao i nosioci krvnih grupa A i B, ali uprkos tome, ipak imaju nešto posebno. Tako krvnoj grupi AB u ishrani odgovara paradajz, upravo zato što sadrži lektine koji aglutiniraju ćelije svih krvnih grupa.

Međutim, pošto je krvna grupa AB rezultat stapanja grupe A i B, loše vari meso i mesne prerađevine, jer je od krvne grupe A nasledila nizak nivo kiselosti, ali ima metaboličku prilagodljivost grupe B. Drugim rečima, kada nosioci krvne grupe AB konzumiraju meso, ne stvaraju dovoljno želudačnih sokova da bi varenje bilo efikasno.
Posledica: meso se ne razgrađuje i pretvara se u masne naslage.U ishrani treba da izbegavaju određene namirnice, kao i pripadnici krvne grupe B, a to su neke žitarice i mahunarke koje usporavaju metabolizam.

Dijeta za krvnu grupu AB
Namirnice koje podstiču gojenje
Crveno meso: nema dovoljno želudačne kiseline za efikasno varenje.
Pasulj, kukuruz, semenke susama, pšenica i heljda: sprečavaju proizvodnju insulina, uzrokuju hipoglikemiju i usporavaju metabolizam.

Dijeta-namirnice koje odgovaraju za krvnu grupu AB
Napici
Krvnoj grupi AB najviše odgovaraju sokovi od povrća s baznim kvalitetom i voda pomešana s limunovim sokom, koja pomaže u čišćenju organizma, pogotovo kod osoba koje su sklone nakupljanju sluzi.
-Voda s limunom, mineralna voda, kafa, pivo, sojino mleko, zeleni čaj, crno vino, belo vino, sok od kajsije, celera, borovnice, trešnje, šljive, karfiola, jabuke, papaje, krastavaca, grejpfruta, šargarepe.
-Izbegavati sok od pomorandže, veštaćke osvežavajuće napitke, likere, crni čaj.

Meso
Konzumacija mesa nosiocima krvne grupe AB se ne preporučuje, jer njihov probavni trakt nije dobro pripremljen za efikasno varenje mesa. Piletina pak sadrži lektine koji iritiraju organe za varenje.
-Teletina, zečetina, ćuretina, meso fazana.
• Izbegavati crveno meso, svinjetinu, piletinu, kokošje i guščje meso, pršutu,

Žitarice
Ograničenja se odnose isključivo na heljdu i kukuruz. Pšenica stvara višak kiseline u mišićnim tkivima, a ovoj krvnoj grupi treba više baznosti.

Pogodne namirnice su:Pirinač, ovas, ječam, ražani hleb, kuskus, proso, gluten, pirinčano brašno, ovseno brašno, ječmeno brašno, hleb od soje.
• Izbegavati kukuruz, kukuruzne pahu-Ijice, heljdu, kukuruzni hleb.

Voće
Ovoj krvnoj grupi primerenije je voće baznih kvaliteta, jer uspostavlja ravnotežu kiselosti.

Voce koje odgovara:kajsije, borovnice, trešnje, šljive, jabuke, breskve, dunje, maline, jagode, ribizle, smokve (suve i sveže), urme, kivi, limeta, limun, mandarine, papaja, ananas.
• Izbegavati pomorandže, banane, kaki, kokos, šipak, mango.
Suvo voće i semenke
Suvo voće koje preporučujemo trebalo bi da se jede u umerenim količinama i da se dobro sažvaće.
Odgovara:badem, indijski orah, kikiriki, kesten, orasi, pinjoli, pistaći.
• Izbegavati lešnik, semenke maka, suncokreta, susama i bundeve.

Masnoće
Najviše maslinovo ulje, ali i ulje kikirikija, semenki lana i jetre bakalara.
• Izbegavati ulje suncokreta, kukuruza, susama, margarin, maslac, namaz od badema, tahini.

Ribe i školjke
Kad je reč o jajima i mlečnim proizvodima, krvna grupa AB ista je kao grupa B, jer nosioci ove grupe dobro podnose mlečne proizvode. Ipak, ne treba biti neumeren, već dozirati konzumaciju mleka i mlečnih proizvoda, jer su od krvne grupe A nasledili sklonost ka stvaranju sluzi.

Treba da koriste:kefir, kozje mleko, obrano kravlje mleko, meki sir, ovčji i kozji sir, rikota, gauda, surutka, tofu (sojin “sir”, to nije mlečni proizvod, ali se preporučuje u slučajevima netolerancije na mleko).
• Izbegavati punomasno kravlje mleko, parmezan, rokfor.

Preporučuje se:beli luk, celer, zelene masline, blitva, morske alge, patlidžan, kupus, slatki krompir, brokoli, tikva, tikvice, luk, mladi luk, keleraba, sve vrste kupusnjača, karfiol, šampinjoni, maslačak.
• Izbegavati crne masline, avokado, ar-tičoke, kukuruz, zelene i žute paprike.

Fizička aktivnost
Najbolje aktivnosti za krvnu grupu AB su brzo hodanje, plivanje, ples, aerobik umerenog intenziteta, biciklizam, joga, aikido.
Pogledaj>>>Dijeta po krvnim grupama
Slične dijete>>> Paleo dijeta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *