bez vecere dijeta

Po nekima dijeta bez večere može biti ključ dobrog zdravlja i vitkog stasa…Stručnjaci se medjutim ne bi složili s tom tvrdnjom…
bez vecere dijeta
Doručak pojedi sam, ručak podeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju. Ova mudrost na razne načine sugeriše da bi najmanje obimno i najlakše jelo u toku dana trebalo da bude upravo večera. U skladu s ovom poslovicom, nutricionisti nas već dugo upozoravaju na to da ćemo se ugojiti ukoliko za večeru jedemo neumereno. Potvrda tih upozorenja stiže nam i iz raznih naučnih istraživanja. Ono poslednje, s Univerziteta Vanderbilt u Americi, objavfieno u magazinu Current Biology, pratilo je oscilacije insulina tokom dnevnog cildusa. Oni su zaključili da se od 18 sati pa nadalje proizvodi manje ovog hormona, što kao posledicu ima da se šećeri uneti u organizam u tom periodu dana talože u obliku masnoća. Druga istraživanja pokazala su da preobilna večera drastično usporava rad hormona rasta. Ovaj hormon, pored ostalog, smanjuje abdominalnu masnoću i povećava mišićnu masu. Ipak, ubrzani životni ritam zahteva da nam večera bude glavni obrok. Kako, dakle, da pomirimo životne navike s večernjim obrokom koji nam opterećuje želudac i ugrožava liniju? Stručnjaci se slažu da to nije nemoguće što znači da i dijeta bez večere nije najbolja ideja.

Istina je da treba jesti više u prvom delu dana, ali to ne znači da se morate oprostiti od grilovanog bifteka i barenog spanaća uveče da bi sprovodili nekakvu dijetu bez večere.
Možete li poverovati?
Ipak, najbolji izbor bila bi testenina. Prema jednoj studiji izraelskih naučnika, ukoliko ugljene hidrate počnete konzumirati uveče, umesto da tad unosite u organizam proteine, možete čak i izgubiti koji kilogram. Razlog je to što metabolizam ove vrste namirnice u večernjim satima zaista povećava proizvodnju leptina, hormona sitosti, i adiponektina – hormona koji redukuje nivo glukoze ublažavajući delovanje insulina. Iako nije dovoljna samo jedna studija da bi se izvukli konačni zaključci, sigurno je da jedna ukusna večera, koja uključuje zdravo glavno jelo, može biti korisna za liniju. Pa čak i za san!

Ugljeni hidrati (iz testenine, pirinča) sadrze triptofan, amino-kiselinu iz koje potiču lučenje serotonina i melatonina – “hormona sreće”. Najbolje je da ih pridružite namirnicama bogatim magnezijumom i kalijumom, poput tikvica i karfiola, pak zelenoj salati, koja sadrži glucide, supstance s izuzetno jakim umirujućim dejstvom. Obratite paznju na to da testeninu ne jedete s voćem i slatkišima, koji opterećuju pankreas prevelikom proizvodnjom insulina i sprečavaju delovanje hormona rasta. Takođe, ne bi trebalo da večeramo suviše kasno, jer su organizmu između dva obroka potrebni i periodi “gladi”, koji pospešuju oslobađanje ovog hormona. Večera bazirana prvenstveno na ugljenim hidratima od 18 sati, a potom doručak u osam ili devet – to je idealna situacija.

Sendvič, kifla ili pica najčešći su dnevni obroci, zbog čega se nutricionisti zgražavaju. Belo brašno, so i aditivi glavni su aduti ovog obroka, pa je jasno da večera postaje obrok koji mora izbalansirati hranljive sastojke. Počećemo tako što ćemo pametno iskoristiti pauzu za ručak i pokušati da “pojačamo” proteine. Dakle, ukoliko se odlučimo za sedvič, bolje je da jedno parče hleba sklonimo, a sadržaj, poput pršute ili šunke sa svežom salatom, pojedemo s drugim parčetom. Ukoliko hranu za posao pripremate kod kuće, dajte prednost sezonskim salatama i termički neobradenim plodovima.

A evo šta možete sebi priuštiti za večeru da biste nadoknadili dnevne propuste: predjelo od svežeg povrća, tanjir testenine ili pirinča, porciju posoljenog prodinstanog ili grilovanog povrća i čašu crnog vina. Tome možete dodati jednu proteinsku namirnicu, ali neku koja se lako razgrađuje, na primer, bareno jaje. I nemojte misliti da testeninu treba da jedete “nasuvo” kako bi bila laganija. To je potpuno pogrešno. Nakon što ste je skuvali, prelijte je toplim ekstradevičanskim maslinovim uljem, jer se tako otežava metabolizam skroba. Možete potom dodati i povrće, kao i sve sveže začine koje poželite.

Po iskustvima mana dijete bez večere je i što se kod mnogih javlja želja tokom noći za posetu frižideru što je još gore od normalne lagane večere.
Dijeta bez gladovanja,
Dijeta sa kupusom,Japanska dijeta,Grejpfrut dijeta,Najbolja zdrava dijeta za mršavljenje,Vegetarijanska dijeta,Vodena dijeta,Zona dijeta,Dijeta po krvnim grupama,Holivudska dijeta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *