dijeta bez ugljenih hidrata

Dijeta bez ili sa niskim unosom ugljenih hidrata sigurno vam može pomoći u mršavljenju…
A da li ćete da zadržite postignutu težinu trajno?
Osnove o dijetama sa niskim unosom ugljenih hidrata.

Dijeta bez ili sa niskim unosom ugljenih dijeta ograničava unos ugljenih hidrata -ne jedu se namirnice kao što su žitarice, zrnasto povrće i voće – i naglašava se ishrana proteinima i mastima. Postoje mnoge vrste dijeta siromašne ugljenim hidratima , svaka sa različitim ograničenjima za vrste i količine ugljenih hidrata koje možete da jedete.

Svrha
Dijete bez ugljenih hidrata se uglavnom koriste za smanjenje težine.Za neke dijete ovog tipa se tvrdi da pružaju i druge zdravstvene koristi pored mršavljenja, kao što su smanjenje faktora rizika od razvoja srčanih oboljenja, dijabetesa, nekih vrsta raka i metaboličkog sindroma.

Proverite sa svojim lekarom ili nutricionistom,da li je ova vrsta dijete pogodna za vas naročito ako imate bilo kakve zdravstvene probleme, uključujući i dijabetes.

Kao što ime kaže,dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata ograničava količinu ugljenih hidrata koje možete da jedete. Ugljeni hidrati su vrsta makronutritijenata koja se može naći u skoro svoj hrani i pićima. Većina ugljenih hidrata se prirodno javlja zajedno sa biljnim vlaknima.Proizvođači hrane takođe često dodaju ugljene hidrate u svoje proizvode u obliku skroba i šećera.

Uobičajeni izvori prirodnih ugljenih hidrata su:
Voće
Povrće
Mleko
Žitarice
Semena
Mahunarke

Vaše telo koristi ugljene hidrate kao svoj glavni izvor goriva.Šećer i skrob se dele na jednostavne šećere tokom varenja. Oni se zatim apsorbuju u krvotok, gde su poznata kao šećer u krvi (glukoze). Odatle, glukoza ulazi u ćelije vašeg tela uz pomoć insulina.Deo od ove glukoze se koristi od strane vašeg tela za energiju, pokreće sve vaše aktivnosti, bilo da trčite ili jednostavno dišete.Dodatna glukoza se skladišti u jetri, mišićima i drugim ćelijama za kasnije korišćenje ili se pretvara u masti!.

Teorija koja stoji iza dijete bez ili sa niskim unosom ugljenih hidrata je da je insulin odgovoran za nastanak masti i sala u telu jer metaboliše šećer koji se koristi za energiju u masti. Zagovornici dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata smatraju da ukidanje ugljenih hidrata rezultira smanjenjem nivoa insulina,što podstiče organizam da sagori uskladištene masti za energiju jer nema drugi izbor,a to vam direktno pomaže da skinete višak kilograma i smanjite faktore rizika za razne zdravstvene probleme.

Tipičan jelovnik na dijeti
U principu,dijeta bez ili sa niskim unosom ugljenih hidratase se fokusira na proteine, uključujući meso,meso živine, ribu,jaja, i neke vrste povrća.Jelovnik na dijeti bez ugljenih hidrata obično isključuje ili ograničava najviše žitarice, pasulj, voće, hleb, slatkiše,testenine i zrnasto povrće, a ponekad i orašasto voće i semenke.
Neke dijete ove vrste omogućavaju određena voća, povrća i integralne žitarice. Limit od 50 do 150 grama ugljenih hidrata dnevno je tipičan za ove dijete jer je veoma teško u dugoročno jesti samo hranu bez ugljenih hidrata a mali unos čini dijetu zdravijom i podnošljivijom.

Neke dijete ovog tipa u velikoj meri ograničavaju hidrate tokom početne faze ishrane, a zatim postepeno povećavaju broj dozvoljenih namirnica i količine hidrata.

Dijeta bez ugljenih hidrata iskustva i rezultati
Većina ljudi može da izgubi težinu na bilo kom planu ishrane koji ograničava kalorije i šta možete da jedete – barem u kratkom roku. Na duži rok, međutim, istraživanja pokazuju da je uobičajeno da povratite izgubljenu težine, bez obzira na dijetu koju pratite.Dijete sa malo hidrata i bogate proteinima su u startu mnogo efikasnije i omogućavaju prema iskustvima i veliki gubitak težine čak i 20 do 30 kilograma.Količina hrane od dozvoljenih namirnica koje su uglavnom mesa i jaja se ne ograničava pa nema osećanja gladi.Ipak mnogima je teško da se naviknu na svakodnevni jelovnik bez hleba.

Druge zdravstvene beneficije
Neke dijete siromašne ugljenim hidratima, uključujući Atkinsovu dijetu, kažu da se njihovi planovi sprečiti ili popraviti ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su metabolički sindrom, šećernu bolest, visok krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti. U stvari, gotovo svaka ishranu koja skine višak kilograma može da smanji ili čak preokrene faktore rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Većina dijeta za mršavljenje – ne samo dijete siromašne ugljenim hidratima – mogu poboljšati nivo holesterola u krvi ili nivo šećera u krvi, makar privremeno.
Cele žitarice, mahunarke, povrće, voće i malomasni mlečni proizvodi, na primer, su generalno zdraviji nego ugljeni hidrati iz slatkiša i prerađenih namirnica, kao što su čips, beli hleb i beli pirinač.

Ako iznenada i drastično smanjite ugljene hidrate, može doći do raznih privremenih efekata po zdravlje, uključujući:
Glavobolju
Vrtoglavicu
Slabost
Umor
Zatvor
Mučnina
Proliv

Da bi dijetu učinili zdravijom obavezno bi trebali da uzimate multi vitaminske tablete jer ćete imati nedostatak vitamina i minerala koji dolaze iz voća i povrća.

Takođe ozbiljno ograničava ugljenih hidrata manje od 20 grama dnevno će dovesti do ketoze. Ketoza se dešava kada nemate dovoljno šećera (glukoze) za energiju, tako da vaše telo razlaže nagomilane masti, izazivajući izgradnju ketona u vašem telu. Neželjeni efekti ketoze mogu da uključuju mučninu, glavobolju, mentalni zamor i loš dah.

Dijeta potpuno bez ugljenih hidrata je veoma nezdrava i teško je držati jer je broj namirnica jako ograničen zato postoji veći broj dijeta sa veoma malim unosom ugljenih hidrata koje daju iste efekte…
Pogledajte > > > >Atkinsova dijeta,Dukanova dijeta , Mesna dijeta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *