Ključ za uspeh u Dijeti 8 Sati je, kao što samo ime kaže, konzumiranje kalorija samo u vremenskom periodu od 8 sati svaki dan.

Istraživanja pokazuju da fokusiranje ishrane na 8 najvažnijih tipova tzv. super-hrane, bogate hranljivim materijama, i konzumiranje količine koju bi i inače pojeli, samo unutar vremenskog okvira od 8 sati u toku svakoga dana, može dovesti do munjevitog gubljenja neželjenih kilograma čak i kada osoba koja se ove dijete pridržava jede šta god hoće. „Vremenski“ mehanizam dijete 8 sati je takav da resetuje metabolizam osobe koja drži dijetu i omogućava joj da uđe u modus sagorevanja masti ujutru, te da u tom metaboličkom stanju ostane čitav dan.

Kako dijeta 8 sati funkcioniše ?

Osmosatna dijeta predlaže sistem u kome je 8 časova dnevno dozvoljen unos namirnica (recimo od 9 do 17 časova ili od 11 do 19 časova), a zatim sledi period od 16 sati posta, kada se ne jede ništa. U periodu tzv. „intervala za jelo“, možete jesti šta god želite i to u neograničenim količinama.

dijeta 8 sati

Ipak, to ne treba da bude izgovor za prejedanje ili prežderavanje „brzom hranom“, već treba pametno izabrati veličinu porcije i zdravu hranu. Stručnjaci preporučuju da se tokom osmočasovne dijete akcenat baci na hranu sa manje proteina, poput oraha, jogurta i integralnih žitarica.

Pošto je dozvoljeno jesti samo u ovom „intervalu“, mudro je da doručak odložite što je više moguće, kako bi adekvatno sledili dijetu 8 časova.

Osnovna premisa ove dijete je da je ljudsko telo dizajnirano za periode unošenja hrane i periode posta.

U ovom slučaju, jede se unutar vremenskog okvira od 8 sati, a posti se unutar vremenskog perioda od 16 sati svaki dan. Za vreme ovog drugog perioda, ljudsko telo će biti prinuđeno da se odmori i oporavi, umesto da neprestano vari hranu.

Vremenski Prozor

Dakle, sve kalorije se moraju konzumirati unutar unapred određenog vremenskog perioda od 8 sati. Na primer, to može biti od 9 pre podne do 5 posle podne, svaki dan.

Ovaj vremenski period se može prilagođavati u zavisnosti od obaveza osobe, i može biti različit različitih dana u toku nedelje. Cilj je da svih 7 dana u nedelji se hranite tako, ali da biste se prilagodili, možete početi sa 3 dana u nedelji uz povećavanje broja dana sve dok se ne postigne cilj.

Prednosti
• Nema ograničenja, izuzev onog vremenskog, pa nema ni napetosti i uznemirenosti.
• Povremeni post je dokazana metoda za gubljenje kilograma, i dijeta 8 sati tu činjenicu maksimalno iskorišćava.
• Ne tera vas da izbegavate svoju omiljenu hranu.

Nedostaci
• Potpuna sloboda izbora može vas dovesti u iskušenje da jedete prerađevine i nezdravu hranu.
• Veliki rizik od prejedanja.
• Samo 8 minuta vežbanja je daleko od minutaže potrebne za gubljenje težine.

Zaključak
Osmočasovna dijeta je zasnovana na teoriji koja je najverovatnije tačna, ali način za potvrđivanje njene tačnosti možda nije pogodan za svakoga.

Postoje neke naučno zasnovane naznake da intermitentan post može pomoći u prevenciji dijabetesa, kardio-vaskularnih oboljenja, bolesti bubrega i Alchajmerove bolesti. Na ovu temu su sprovedena istraživanja manjeg obima i ovo je svakako oblast koja zahteva podrobniji pristup, ali se smatra da „post“ aktivira tzv. „reparacione gene“ i ima blagotvorno dejstvo na proces starenja i određene bolesti.

Naučnici su takođe utvrdili da naizmenični post, svakog drugog dana u trajanju od dve nedelje dovodi do povećane efikasnosti insulina u kontrolisanju nivoa glukoze u krvi. Ovo je takođe oblast koja iziskuje više istraživanja.

Post je odličan način za gubljenje telesne težine, naročito kod osoba koje nisu mogle postići rezultate sa drugim dijetama. Definitivno bi trebalo da probate da smršate uz pomoć dijete 8 sati, ali ukoliko ne dobijete rezultate u roku od par nedelja, nemojte gubiti vreme i pokušajte sa drugačijim načinom ishrane.

Uspešnost ove dijete će zavisiti pre svega od toga koliko dobro se pridžavate pravila. Makar i mali zalogaj nečega, a pogotovo ugljenih hidrata bilo koje vrste, van vašeg određenog vremenskog okvira od osam sati će prekinuti proces sagorevanja masnog tkiva.