Dijeta 8 sati (osmosatna dijeta)

Istraživanja pokazuju da fokusiranje ishrane na 8 najvažnijih tipova tzv. super-hrane, bogate hranljivim materijama, i konzumiranje količine koju bi i inače pojeli, samo unutar vremenskog okvira od 8 sati u toku svakoga dana, može dovesti do munjevitog gubljenja neželjenih kilograma čak i kada osoba koja se ove dijete pridržava jede šta god hoće. „Vremenski“ mehanizam dijete 8 sati je takav da resetuje metabolizam osobe koja drži dijetu i omogućava joj da uđe u modus sagorevanja masti ujutru, te da u tom metaboličkom stanju ostane čitav dan.

Kako dijeta 8 sati funkcioniše ?

Dijeta 8 sati je zasnovana na teoriji da je ljudski organizam konstruisan na principu naizmeničnog uzimanja hrane i posta (tj. uzdržavanja od hrane). Post je najnoviji dijetetski trend, a stručnjaci tvrde da se njime može postići skoro sve – od aktiviranja metabolizma do jačanja elana da možete izgubiti na težini, ne odričući se hrane. Osmosatna dijeta predlaže sistem u kome je 8 časova dnevno dozvoljen unos namirnica (recimo od 9 do 17 časova ili od 11 do 19 časova), a zatim sledi period od 16 sati posta, kada se ne jede ništa. U periodu tzv. „intervala za jelo“, možete jesti šta god želite i to u neograničenim količinama.

dijeta 8 sati

Ipak, to ne treba da bude izgovor za prejedanje ili prežderavanje „brzom hranom“, već treba pametno izabrati veličinu porcije i zdravu hranu. Stručnjaci preporučuju da se tokom osmočasovne dijete akcenat baci na hranu sa manje proteina, poput oraha, jogurta i integralnih žitarica.

Pošto je dozvoljeno jesti samo u ovom „intervalu“, mudro je da doručak odložite što je više moguće, kako bi adekvatno sledili dijetu 8 časova.

Dijeta 8 sati takođe propisuje 8 minuta vežbanja neposredno pre početka osmočasovnog intervala za jelo. Na taj način ćete sagoreti eventualno zaostale kalorije od prethodnog dana, što će vam otvoriti apetit.

Prednosti
• Nema ograničenja, izuzev onog vremenskog, pa nema ni napetosti i uznemirenosti.
• Povremeni post je dokazana metoda za gubljenje kilograma, i dijeta 8 sati tu činjenicu maksimalno iskorišćava.
• Ne tera vas da izbegavate svoju omiljenu hranu.

Nedostaci
• Potpuna sloboda izbora može vas dovesti u iskušenje da jedete prerađevine i nezdravu hranu.
• Veliki rizik od prejedanja.
• Samo 8 minuta vežbanja je daleko od minutaže potrebne za gubljenje težine.

Zaključak
Osmočasovna dijeta je zasnovana na teoriji koja je najverovatnije tačna, ali način za potvrđivanje njene tačnosti možda nije pogodan za svakoga.

Postoje neke naučno zasnovane naznake da intermitentan post može pomoći u prevenciji dijabetesa, kardio-vaskularnih oboljenja, bolesti bubrega i Alchajmerove bolesti. Na ovu temu su sprovedena istraživanja manjeg obima i ovo je svakako oblast koja zahteva podrobniji pristup, ali se smatra da „post“ aktivira tzv. „reparacione gene“ i ima blagotvorno dejstvo na proces starenja i određene bolesti.

Naučnici su takođe utvrdili da naizmenični post, svakog drugog dana u trajanju od dve nedelje dovodi do povećane efikasnosti insulina u kontrolisanju nivoa glukoze u krvi. Ovo je takođe oblast koja iziskuje više istraživanja.

Post je odličan način za gubljenje telesne težine, naročito kod osoba koje nisu mogle postići rezultate sa drugim dijetama. Definitivno bi trebalo da probate da smršate uz pomoć dijete 8 sati, ali ukoliko ne dobijete rezultate u roku od par nedelja, nemojte gubiti vreme i pokušajte sa drugačijim načinom ishrane.

Dijeta 8 sati jelovnik

Svakog dana posle ustajanja možete popiti šolju čaja ili kafe, kako ste već navikli.

Doručak od 9 do 11 sati: mleko, musli ili ovsene pahuljice, jedna voćka ili kajgana od 2 jaja sa parčetom crnog tost hleba.

Užina: Slatkiš od ekspandirane žitarice (recimo Bonžita i sl.)

Ručak (3 do 5 sati posle doručka)
: 2 parčeta pice, domaći čips ili pomfrit, 1 jabuka;

Užina : voćni jogurt ili sladoled ili voćka po izboru;

Večera tačno 8 sati posle doručka: pečeno nemasno meso, 2 krompira osrednje veličine kuvana ili pečena u ljusci, sezonska salata.

Prednost osmosatne dijete je što ima veoma fleksibilan jelovnik pa sami možete na osnovu ovog primera praviti brojne kombinacije.Najvažnije je kao i kod većine dijeta unositi što manje proizvoda od belog brašna i što manje šećera.Gazirana pića, zasladjene sokove, pivo i alkohol takdje treba strogo izbegavati.

Loading...
loading...
----