dash dijetaZa sve one koji žele da isprobaju zdrav način mršavljenja stiže jedna sjajna dijeta koja je čak četiri godine zaredom proglašena za jednu od najbojih dijeta u Sjedinjenim Američkim Državama, a nutricionisti iz ove zemlje već osam godina zaredom smatraju da je ovo najbolja i najefikasnija dijeta. Reč je o dash dijeti koju su podržali najveći instituti u SAD-u koji se bave nacionalinim zdravljem.

Proglašena je „najboljom dijetom 2014. godine“, ali da li Dash dijeta zaista funkcioniše i po kom principu?
Nastala u SAD, DASH dijetu (Dietary approaches to stop hypertension – dijetetski pristup smanjenju krvnog pritiska) već četiri godine US World i News report proglašavaju najboljom.

Smela tvrdnja…

Smatramo da ova dijeta jeste bezbedna, zdrava i preporučljiva svima, ne samo onima sa visokim pritiskom. Čak i Nacionalni institut za srce, pluća i krv SAD je preporučuje!

Po kom principu funkcioniše ova dijeta?

DASH dijeta je odlična za zauzete majke

Prezauzete majke ne moraju da brinu da će morati da spremaju poseban obrok za porodicu, a poseban za sebe kako bi se pridržavale ove dijete, jer je toliko zdrava i zasićuje, tako da oni koji ne pokušavaju da smršaju mogu jesti koliko god hoće.

Jako je dobra za mršavljenje, često ni ne osećate kao da ste na dijeti, a dodatno Vas čini zdravijim.

Kako DASH dijeta funkcioniše?

Ova dijeta uključuje skoro sve vrste namirnica, najviše voće i povrće, ali i dosta proteina što znači da je hranljiva i bezbedna.
Hrana sadrži dosta vlakana, malo masti, bogata je kalijumom, kalcijumom i magnezijumom što znači da su Vam obezbeđeni svi potrebni vitamini.
Dokazano je i da snižava krvni pritisak i holesterol, mogu je držati i dijabetičari i smatra se da smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, srčanih bolesti, šloga, infarkta, kamena u bubregu i dijabetesa.

Rešenost da promenite način života uz DASH dijetu je najbolji način da kontrolišete visok krvni pritisak. Na primer, pokušajte da održite skladnu telesnu težinu, budite fizički aktivni, hranite se zdravo i prestanite da pušite.

Da biste počeli sa DASH dijetom, prvih nekoliko dana ili nedelja pravite manje promene. To će Vam dati vremena da se prilagodite na promenu i da ona postane deo Vaše svakodnevne rutine.
Lako se može desiti da se ne pridržavate DASH dijete u potpunosti; ako se to desi, nemojte dozvoliti da Vas to omete u zdravom životu. Razmislite zašto ste poremetili način života i ponovo započnite sa DASH režimom ishrane. Pravite male i postepene promene da biste se lakše prilagodili. Zapisujte šta jedete i koliko ste aktivni tokom dana. Svaki put kad postignete cilj proslavite to na neki način, ali ne prejedanjem.

Šta je DASH režim ishrane?

Dijetetski pristup smanjivanju krvnog pritiska (Dietary approaches to stop hyperthension – DASH) je fleksibilan i izbalansiran plan ishrane koji se pokazao dobrim u smanjivanju krvnog pritiska.
DASH režim ishrane je jedan od tri režima koja su bila ispitivana pod pokroviteljstvom Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv. Cilj ovog istraživanja je bila da se prouče efekti dijete na visok krvni pritisak.
Rezultati istraživanja su pokazali da ovaj režim smanjuje krvni pritisak.

DASH dijeta:
– Ne sadrži zasićene masti, holesterol i obične masti
– Stavlja akcenat na voće, povrće, nemasne ili mlečne proizvode sa malo masnoće
– Bogat je integralnim žitaricama, ribom, živinskim mesom, mahunarkama, semenkama i koštunjavim moćem
– Sadrži manje slatkiša, šećera, zašećerenih pića i crvenog mesa od ostalih popularnih američkih dijeta

DASH dijeta takođe sadrži manje natrijuma (odnosno, soli) nego ostale dijete. Ovo je značajno jer unošenje manje soli pomaže u smanjivanju pritiska.

Šta misle stručnjaci?

Lišavanje bilo čega unapred znači neuspeh, što je razlog zašto je DASH dijeta dobra u ovom smislu – ona ne zahteva odricanje bilo koje vrste hrane. Takođe nije „nova moda“ niti obećava brze efekte; to je promena načina života, vodič za zdravu ishranu. Zato je DASH dijeta hit među dijetetičarima.
„Možete držati ovu dijetu koliko god hoćete, ali ako niste fizički aktivni ili ne razvijete dobre navike kojih ćete se pridržavati, poput redovnog doručka ili planiranja boljih obroka, neće imati efekta“, kaže Ketrin Talmadž, dijetetičar.

DASH dijeta recepti za ručak i večeru

„DASH dijeta je zaista način zdrave ishrane i života“.