Ako ste planirali da skinete kilograme sa nekom od mnogobrojnih dijeta uzmite u obzir i DASH program mršavljenja jer je trenutno najpopularniji u svetu, a i kod nas ima sve više pristalica… sa razlogom naravno!

Dash dijeta je prvobitno bila kreirana za smanjivanje krvnog pritiska ali kako je davala odlične rezultate u mršavljenju kod pacijenata obolelih od hipertenzije sve više se počela koristiti kao klasična dijeta za mršavljenje.

DASH dijetu koja je prava filozofija zdrave ishrane je izmislio pre nekoliko godina istraživač sa američkog Nacionalnog instituta za srce, pluća i hematopoetski sistem.
Nažalost, u to vreme nije uživala popularnost. Sada su se američki lekari i nutricionisti vratili Dash dijeti i tvrde da je upravo Dash dijeta najbolji način da skinete višak kilograma.

dash dijeta

Šta je to DASH dijeta?

Pre svega, ljudi koji su pristalice ove dijete potpuno odustaju od slatkiša i šećera i soli. Uglavnom su fokusirni na posno meso i ribu, žitarice, povrće i voće. Ništa novo? “Đavo” je u detaljima.
Studije pokazuju da dve nedelje pogodno modifikovane ishrane snižavaju holesterol i pritisak!
Očigledno da dijeta takođe štiti od razvoja raka, osteoporoze, dijabetesa, srčanih oboljenja i čak moždanog udara.

Šta treba jesti na DASH dijeti?

Šta da konzumirate u vašoj Dash ishrani? Osnova su: hleb, smeđi pirinač, testenina (veliki izvor vlakana). Ova baza treba da bude uključene u svaki obrok. Kao što je ranije pomenuto, veoma je važno voće i povrće. Prema pravilima Dash dijete treba jesti 4-5 puta dnevno.

Potrebno je da izaberete proizvode sa najmanjom količinom natrijuma, patlidžan, grašak, zelenu papriku, luk, asparagus, tikvice, bundeve, crvenu papriku, zelenu salatu, ananas, lubenicu, banane, borovnice, mandarine, kajsije, nektarine, jagode, višnje, grejp, jabuke, maline, crne i crvene ribizle, breskve, pomorandže, višnje, kivi i limun.

Takođe se preporučuju posni mlečni proizvodi, jogurt, kefir mleko sa 1 odsto mlečne masti 2-3 puta dnevno. Kombinujte posao sa zadovoljstvom i dodajte obroku omiljeni voćni jogurt.
Prvenstveno treba da izaberete posno meso (živinu) i morske ribe koje su izvor proteina, vitamina B, cinka i gvožđa.

Ove proizvodi ne treba jesti više od dva puta dnevno. Pet puta nedeljno možete jesti šaku oraha ili leblebija.
Pokušajte da ne jedete: puter, pavlaku, masno meso, mast, beli hleb, kolače, slane grickalice, prerađene proizvode, crveno meso, alkoholna pića.

Uzimajte najmanje 1,5 litara vode dnevno!
POVEZANO >>> DASH dijeta osnove i jelovnik
DASH dijeta recepti