Budvig dijeta je poseban režim ishrane baziran na kravljem siru i lanenom ulju koji je osmislila Johana Budwig. Ovaj plan ishrane pokazao se kao veoma delotvornan u lečenju mnogih vrsta raka, zbog čega je biohemičarka Johana Budwig više puta nominovana i za Nobelovu nagradu…

Osnove Budvig dijete

Budvig dijeta je uljno-proteinska ishrana na bazi jela od lanenog ulja i kravljeg sira. Istraživanjem je ustanovljeno da se najveće količine linolne i linolenske kiseline nalaze u lanenom ulju (15% i 57%), pa je stoga njegova konzumacija od ključnog značaja za pospešivanje imuniteta i normalan metabolizam ćelije. Da bi ove masne kiseline putem krvi stizale do ćelija, neophodno je da se povežu s belančevinama, koje sadrže sumpor, pa ovakva skupina može lakše da prolazi kroz ćelijsku membranu i reguliše procese razmene kiseonika. Zbog toga Johana Budvig kao idealno nutricionističko rešenje preporučuje kombinaciju lanenog ulja sa svežim kravljim sirom, jer on sadrži malo masnoća, ali puno belančevina. Naročito su značajne amino-kiseline metionin i cistein, koje u svom sastavu imaju sulfihidrilnu grupu (atome vodonika i sumpora), zbog čega mogu lako da se povežu s masnim kiselinama. Osim ovih namirnica, Johana Budvig je isticala važnost konzumacije prirodne hrane, jer ona ne sadrži transmasti kojima obiluje industrijski proizvedena hrana, glavni okidač raznih bolesti.

budvig dijeta

Budvig dijeta dozvoljene i zabranjene namirnice

Tokom Budvig dijete od ključnog je značaja uzdržavanje od upotrebe rafinisanih ulja u ishrani, a potrebno je i izbegavati konzumaciju jaja, margarina, putera, sladoleda, belog šećera, mesa (naročito svinjetine), šunke, slanine, kobasica, kao i morske hrane (krabe, školjke, škampi), jer su ove životinje prirodni čistači vode i pune su toksina.Pored toga toga tokom Budvig dijete, nije preporučljivo jesti ni beli hleb. Najučinkovitiji efekti u lečenju postižu se konzumacijom jela na bazi semenki žitarica, povrća i prirodnog začinskog bilja.Dok traje Budvig dijeta dobro je i što češće jesti orašaste plodove (orahe, bademe, lešnike) – izuzev kikirikija, kao i voće, naročito bobičasto.Tokom Budvig dijete važno je u organizam svakodnevno unositi i obilne količine tečnosti – sokove od ceđenog voća, vodu, kao i prirodne čajeve, naročito crni. Preporučljivo je da se napici ne zaslađuju šećerom, već medom.

Pre nego što se pređe na Budvig uljno-proteinsku dijetu, potrebno je pre toga pripremiti organizam za izmenjen način ishrane. Svakog jutra i večeri treba piti čašu rasola od kiselog kupusa, a tokom dana unositi dosta tečnosti u vidu čajeva (menta, crni slez, šipak, zeleni čaj) ili sveže cedjenog soka, naročito od šargarepe, cvekle, celera, papaje i grožđa. U pojedinim slučajevima dozvoljena je i čaša vina. Osim toga, preporučljivo je više puta dnevno jesti musli od lanenih semenki u kombinaciji s medom.

Budvig dijeta primer jelovnika

Doručak: Čaša rasola i musli od lanenog semena ili šolja biljnog čaja plus hleb premazan oleoluksom.

Užina: Šolja sveže ceđenog soka od šargarepe, rotkvice, cvekle.Uz dodatak soka od ceđenog limuna.

Ručak: Za predjelo je dobro pojesti činiju salate od sirovog povrća prelivenu majonezom od lanenog ulja. Za glavno jelo, pripremiti supu od povrća i začinskog bilja, a kao prilog jesti pire od krompira (krompir kuvati u ljusci)
pomešan sa namazom od oleoluksa.

Užina: Krem od svežeg sira, lanenog ulja i meda, preliven ekstraktom vanile ili ruma, votke i šljivovice. Konzumirati uz sveže voće

Večera: Jela od riže, heljde, zobenih, sojinih i kvaščevih pahuljica plus čaša soka od borovnice, papaje, grejpa, višnje, trešnje, ananasa ili crveno vino zaslađeno medom.

Recept za namaz od luka (oleoluks) koji se koristi tokom Budvig dijete

Sastojci:
1 crni luk, sitno iseckan
10 režnjeva belog luka
250 g kokosove masti
1,25 dl lanenog ulja, ohlađeno u frižideru pola sata pre upotrebe

Priprema:
Crni luk dinstati na kokosovoj masti na tihoj vatri. Nakon 15 minuta dodati beli luk, pa nastaviti s dinstanjem još 3 minuta. Pričekati da se smesa ohladi, pa procediti mast. Luk zatim spojiti s ohlađenim lanenim uljem, držati na hladnom mestu.

Iako je Budvig dijeta i danas predmet sporova u medicinskim i naučnim krugovima, primeri neverovatnih izlečenja od tumora potvrđuju efikasnost njenih saveta. Svetska javnost prvi put je čula za nju nakon otkrića metode papirne hromatografije, koja je omogućila analizu hemijske strukture masnoća u krvi. Zahvaljujući tom analitičkom postupku, Johana Budwig otkrila je izuzetan značaj masnih kiselina -linolne i linolenske iz lanenog ulja – u pogledu normalnog rada ćelije, kao i njihovu ulogu u prevenciji kancera. Pre nje, ovu je problematiku proučavao Oto Varburg, koji je smatrao da je manjak kiseonika u tkivu glavni uzročnik pojave raka, ali mu nije polazilo za rukom da otkrije deo ćelijskog metabolizma odgovornog za oksidaciju. Budvigova je pak zaključila da manjak kiseonika može biti nadoknađen linolnom i linolenskom kiselinom. Nakon tog značajnog otkrića, nastavila je istraživački rad u ovoj oblasti, pa je ubrzo počela da objavljuje radove, kao i knjige. Njena najpoznatija dela su: “Rak – rešenje i problem”, “Uljno-proteinski kuvar” i “Laneno ulje kao istinska pomoć u borbi protiv arterioskleroze, srčanog udara, raka i drugih bolesti”.

Kako pojačati efekte terapije

Johana Budwig zastupala je ideju o tome da se ne leči samo bolest, već čovek u celini. Zbog toga je smatrala da zapadni načini lečenja tumora hemoterapijom ne zalaze u samu srž problema. Njena metoda bazira se na uljno-proteinskom režimu ishrane i masažama lanenim uljem. Osim toga, ova naučnica smatrala je i da je, osim pridržavanja propisanog režima ishrane, važno obratiti pažnju i na brojne psihosocijalne i ambijentalne faktore kojima je pacijent izložen, jer oni u velikoj meri utiču na pojavu bolesti, kvalitet izlečenja i efikasnost same dijete. Elektromagnetno okruženje u kojem pacijent boravi i radi u tom smislu je od ogromnog značaja. Ne preporučuje se kontakt s hemikalijama i preparatima za čišćenje kuće i posuda za kuvanje. Njih veoma efikasno mogu zameniti soda bikarbona i sirće. U postupku pripremanja hrane, preporučljivo je izbegavati upotrebu mikrotalasne rerne, tiganja od teflona, kao i alumnijumsku foliju. Umesto toga može se koristiti keramika, nerdjajući čelik ili staklo.