Kada je u pitanju mršavljenje, na krajnji rezultat ne utiču samo vaše navike u ishrani i vrsta hrane. U ovoj jednačini životni stil igra značajnu ulogu, a kada neko koristi određeni metod koji daje rezultate više od četiri milenijuma, onda je mudro obratiti pažnju na to šta želi da vam kaže.

Azijska dijeta predstavlja mnogo više od običnog plana ishrane – to je način života. Činjenica da su se Kinezi ponašali i jeli na ovaj način tako dug vremenski period i održali svoju vitku figuru, je više nego dovoljan razlog da se azijska dijeta podrobnije izuči.

azijska dijeta

Pored toga, azijska dijeta i dalje pati od istih simptoma kao i sve ostale. Sagledavajući njene prednosti i mane, dobićete jasniju sliku i dovoljno informacija da odlučite da li je ona dobra ili nije dobra za vas.

Kako azijska dijeta funkcioniše?

Glavna filozofija mršavljenja koju promoviše azijska dijeta jeste ishrana po principima azijskih kultura.

To se u suštini svodi na efikasnost, praktičnost i dobijanje kalorija iz prirodnih izvora.

Međutim, za razliku od astečke dijete, ovaj plan mršavljenja ne podrazumeva striktno konzumiranje kineske hrane, ili čak azijske kuhinje, na dnevnoj bazi.

U suštini, nije bitno šta jedete, sve dok se pridržavate principa azijske dijete.

Lista preporučenih namirnica podrazumeva beli pirinač, knedle, ovsenu kašu, brokoli, vrstu žitarice – kuinoa (eng.quinoa), šargarepu, karfiol, pečurke, krompir, govedinu, lososa, živinu, jaja, mleko od soje, orahe, soja sos i zeleni čaj.

Što se vežbanja tiče, preporučljivo je da onaj koji drži dijetu vežba pomalo svaki dan, ali se istovremeno ističe važnost sna i odmora.

Prednosti

Azijska dijeta promoviše ravnotežu i raznovrsnost kada je u pitanju ishrana.

Podrazumeva pojačani unos povrća.

Osim ishrane, dijeta se fokusira i na psihološki faktor držanja dijete.

Vežbanje je nešto što se ohrabruje.

Mane

Azijska dijeta preporučuje konzumaciju belog pirinča, koji je bogat prerađenim ugljenim hidratima.

Ne promoviše konzumaciju voća.

Plan ishrane i recepti nisu uključeni u ovu dijetu.

Nije pogodna za vegetarijance i vegane.

Zaključak

„Umerenost u svemu“ je istinski moto azijske dijete. Ravnoteža je od presudnog značaja za zdrav život, a ova dijeta to zna i koristi to saznanje do maksimuma.

Ipak, postoje neki elementi koji nedostaju ovom planu ishrane. Činjenica da je fleksibilan možda izgleda privlačno, ali nedostatak pravila se može pokazati poražavajućim kod osoba koje ne znaju kako da kontrolišu količinu i vrstu hrane koju uzimaju prilikom obroka.

Na kraju krajeva, azijska dijeta nosi odličnu filozofiju po kojoj mnogo ljudi živi od svog rođenja. Sa po nekom ispravkom tu i tamo, može biti zaista dobar dugoročni izbor za većinu osoba koje žele da drže dijetu.

Azijska dijeta jelovnik

Ovo je primer jelovnika za azijsku dijetu

Za doručak: Kuvani proso u obranom mleku i šoljica zelenog čaja s limunom.

Za užinu: Seckano voće u lajt jogurtu. Alternativno možete pojesti narandžu ili grejpfrut i popiti zeleni čaj.

Za ručak: Integralni pirinač sa povrćem i prelivom od paradajza.Drugi izbor je pečeni krompir sa piletinom ali bez hleba.

Za užinu: Šoljica obranog mleka i zeleni čaj.

Za večeru: Piletina iseckana na sitne komade, uz brokoli ili drugo zeleno povrće. P