atkinsova jelovnik faze

Atkinsova dijeta se sastoji od četiri faze, svaka sa posebnim dodatkom ugljenih hidrata a tipičan jelovnik varira u zavisnosti od faze, ali glavni deo jelovnika čine meso,jaja,mlečni proizvodi, riba i povrće.
Originalna Atkinsova dijeta, razvijena od strane Dr Roberta Atkins,suštinski je plan ishrane za mršavljenje sa niskim unosom ugljenih hidrata i sa velikom konzumacijom mesa pa ako imate neku hroničnu bolest poput povišenog holestreola ili krvnog pritiska pre početka Atkinsove dijete trebalo bi da se konsultujete sa lekarom.atkinsova jelovnik faze

Faza 1
Faza 1 je uvodni program koji traje oko dve nedelje. Tokom ove faze, morate da ograničite unos ugljenih hidrata na svega 20 grama dnevno. Tipičan jelovnik za jedan dan u prvoj fazi mogao bi početi sa dva kajganom od 2 jaja u maslinovom ulju sa pla šolje šolje narezanih šampinjona i 1oo grama mocarela sira. Ručak može biti zelena salata , pileće grudi, rotkvice,paprika i krastavac. Preliv za salatu može biti 1 kašika maslinovog ulja sa 2 kašike soka od limuna. Tipičan jelovnik za večeru bi bio govedji biftek, i 1/2 šolje kuvanog brokolija.Salata napravljena sa 2 šolje rukole i 1 kašika sira parmezana. Užine uključuju povrće bez mnogo ugljenih hidrata poput šargarepe i krastavaca,uvek kad ste gladni takodje možete pojesti kuvano jaje.
Jelovnik za Atkinsovu dijetu je veoma jednostavno pratiti,jedite,meso,jaja,ribu,mleko i mlečne proizvode i nemožete pogrešiti.Mala nedoumica ostaje oko povrća koje ne sadrži mnogo ugljenih hidrata a tu spadaju,krastavci,paradajz,zelena salata,brokoli,rotkvice,šargarepa,kupus…od voća jedite grejpfrut zbog vitamina c.

Faza 2
Tokom faze 2, više ugljenih hidrata se dodaje u ishranu po stopi od 5 grama nedeljno. Faza ima za cilj da se nastavi gubitak težine koji je u toku, ali je jelovnik manje restriktivan nego u prvoj fazi. Tipičan meni posle nekoliko nedelja na ovoj fazi može da sadrži 30 grama ugljenih hidrata. Doručak može jaja kajgana sa 100 gr. feta sira i 1 šolja spanaća sa pola šolje iseckane dinje na strani. Ručak može da bude roštilj, škampi, lišće celera i salata. Večera može biti od grilovane piletine sa 2 čaše kuvanog karfiola i velikom zelenom salatom na strani sa dodatkom nekog sira ako ste još gladni. Užine mogu da uključuju šaku badema ,oko 30 grama kostunjavog voća i pola šolje borovnica ili pola narandže.

Faza 3
Faza 3 je pogodna za one koji su oko 7-8 kg. daleko od svoje ciljane težine.Ona se zove faza prilagodjavanja, i dodatno proverava vašu sposobnost da tolerišete ugljene hidrate bez dobijanja na težini. Treba dodati u malim količinama namirnice koje sadrže ugljene hidrate tokom ove faze, po stopi od 10 gr. ugljenih hidrata nedeljno. Gubitak težine napreduje sporije tokom ove faze. Tipičan jelovnik može izgledati kao u fazi 2, ali sa pola šolje slatkog krompira za večeru sa 10 grama dodatnih ugljenih hidrata. Druge namirnice koje mogu da se dodaju u toku ove faze uključuju pola šolje šargarepe za, pola šolje pasulja, komad voća, kao što su jabuke ili breskve ili pola šolje ovsene kaše. Zapamtite, tipičan meni dodaje samo jednu porciju ovih namirnica a ne sve.Upotreba hleba i peciva i dalje nije dozvoljena a samo mali broj ljudi će sa dodatkom crnog hleba sačuvati svoju težinu.Hleb i peciva su pored namirnica koje sadrže šećer glavni krivci za gojaznost pa i ne treba mnogo žaliti za njima.

Faza 4
U fazi 4 posle postizanja željene težine broj ugljenih hidrata zavisi od pojedinca, ali program održavanja težine i dalje zahteva jelovnik koji ograničava ugljene hidrate i podstiče skromne porcija žitarica i voća. Tipičan obrok može uključiti kajganu ili mesne preradjevine za doručak ,pola šolje ovsene kaše, ručak od piletine i povrća i večeru od pola šolje smeđeg pirinča sa ribom i dosta zelenog povrća. Grickalice i dalje nisu dozvoljene kao ni slatkiši,glavninu ugljenih hidrata unosite iz povrća i iz voća.
Pogledajte >>>> SVE O ATKINSOVOJ DIJETI

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *