antikandida dijeta

Pored terapije lekovima u slučaju kandida infekcije preporučljiva je i posebno prilagodjena ishrana poznata kao anti kandida dijeta…
antikandida dijeta
Kandida je gljivična infekcija koju izaziva gljivica kandida albikans koja se inače uobičajeno nalazi u želucu, ali se ponekad nekontrolisano umnoži a se prirodna ravnoteža želudačne flore poremeti lošom ishranom, antibioticima ili usled stresa.

Ishrana, takođe, igra važnu ulogu u lečenju kandide zbog čega je jako dobro da se pored uzimanja medikamenata sprovodi i poseban režim ishrane poznat kao antikandida dijeta.
Ovakva dijeta je pre svega bogata biljnim vlaknima, a isključuje rafinirane šećere i druge ugljene hidrate koje gljivice koriste za razvoj i razmnožavanje.

Tokom antikandida dijete od najveće je važnosti ne unositi nedozvoljenu hranu čak je to važnije nego unositi određene preporučene namirnice.

NEDOZVOLJENA HRANA TOKOM ANTI KANDIDA DIJETE
Voće – Sadrži prirodni šećer potreban za rast gljivica.
Kvasac – Ne konzumirati hranu koja sadrži kvasac: pekarski i pivski, suplemente kvasca, kao i pekarske proizvode sa dodatkom kvasca. lzbaciti iz ishrane sve proizvode od belog brašna.
Sirće – Pošto se proizvode pomoću kultura kvasaca potrebno je iz ishrane izbaciti i sve vrste sirćeta, majonez, kečap, razne sosove, soja sos, senf, kisele krastavce i drugo kiselo povrće konzervisane masline.
Kikiriki, puter od kikikja i pistaća – Često sadrže plesan.
Alkohol – Alkoholna pića sadrže šećer koji je potreban za rast gljivica, a osim toga opterećuju jetru i druge organe. Treba izbaciti sve oblike alkohola: vino, pivo, žestoka alkoholna pića.
Kafa, crni čaj – Nisu poželjni, treba ih izbaciti, a umesto njih konzumirati: vodu, biljne supe, sveže sokove od povrća, biljne čajeve
Sirevi – lzbaciti zrele, plesnjive i procesirane sireve.
Mesni proizvodi – izbaciti sve mesne proizvode: salame, slaninu, viršle, kao i konzerviranu i sušenu ribu.

Posebno na početku antikandida dijete dok je infekcija najjača treba isključiti i mleko i mlečne proizvode a kasnije ih ograničiti.

HRANA KOJU TREBA OGRANIČITI NA KANDIDA DIJETI
Mlečni proizvodi – Treba eliminisati sledeće mlečne proizvode: kravlje mleko, većinu sireva (osim onih sa niskim sadržjem laktoze kao što su ementler mocarela), sladoled.
Poželjan je organski nemasni jogurt koji sadrži korisne bakterije.

HRANA KOJA SE PREPORUČUJE TOKOM ANTI KANDIDA DIJETE
Umesto svega navedenog jedite zdravu hranu koja ne sadrži gljivice i plesni: integralne žitarice poput smedjeg pirinča, prosa, ječma i sveže povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje hlorofilom koji deluje pročišćavajuće. Dopuštene su i morske biljke, raženi hleb, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, običan jogurt, krto meso, sveža riba, meso prirodno hranjene živine i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju kako i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinama suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Beli luk, kako sirov, tako i kra-ko prokuvan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz creva neka bude svakog dana deo vaših obroka na antikandida dijeti.
Povrće – Sve vrste povrća što više u sirovom ili u kuvanom stanju:razne salate, paprika, krastavci, zelje, kupus, crni i beli luk, mahunarke, začinsko bilje, sokovi od povrća bez dodataka šećera. Poželjno je koristiti hranu sa visokim sadržajem vlakana koja mehanički odstranjuje grupe gljivica koje se nalaze između crevnih resica i nabora crevne sluznice – integralne žitarice, raženi hieb, ječmene pahuljice, pšenične klice, karfiol, brokoli, zeleni i crveni kupus, kiselo zelje kao i suplemente vlakana.
Multivitaminski preparti – Vitamin C, vitamini B kompleksa, cink, magnezijum i esencijalne masne kiseline pospešuju odbrambenu sposobnost organizma i sprečavaju povratak gljivične infekcije.

BILJKE PROTIV KANDIDE
Žalfija – za ispiranje usta Mrtva kopriva – za vaginalno ispiranje.

Povezano>>> Dijeta protiv kandide recepti

KANDIDA RIZICI
Povećan rizik za pojavu kandide javlja se kod osoba koje su:
– lečene jakim antibioticima
– ostabilee imunološki sistem
– koristile kontraceptivna sredstva i hormonske terapije
– trudne
– bolesne od dijabetesa.
Povezani tekstovi>>>Kandida lečenje prirodnim putem

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *