ananas dijeta

ananas dijetaAnanas dijeta je još jedna mono dijeta u kojoj je glavna namirnica za mršavljenje ananas, koji ima svega 46 kalorija na 100 grama.Postoji više varijanti dijeta sa ananasom a može se koristiti i svež i ananas iz konzerve.Ukoliko ste u mogućnosti dajte prednost svežem ananasu…

Obično se preporučuju dijete koje omogućavaju postepeno mršavljenje i koje po pravilu omogućavaju da se smanjena težina održi u dužem vremenskom periodu.Dijete poput ove sa ananasom koja omogućava brzo mršavljenje u najvećem broju slučajeva daju samo kratkoročne rezultate i organizam relativno brzo varaća težinu od pre dijete.

Ananas dijeta je mono dijeta zasnovana na jednoj namirnici,u suprotnosti sa postepenim načinom mršavljenja, jer je veoma restriktivna, ima brze rezultate, ali po iskustvima smanjena težina se uglavnom ne održava duže od 7-8 dana,a dobra strana je što ne predstavlja pretnju po zdravlje.I pored toga,ovakva dijeta može biti sprovodjena povremeno da bi se oslobodili nekoliko kilograma viška.Dijeta je potpuno bezbedna i možete je sprovoditi sve dok nemate nikakve zdravstvene probleme a za potpunu sigurnost nikad ne prelazite preporučeni period za sprovodjenje dijete od 7 dana.

Ananas ima malo kalorija, ali visok sadržaj vode tako da deluje kao diuretik što znači da oslobadja organizam od nakupljene tečnosti. U kombinaciji sa visokim sadržajem vlakana koji olakšava varenje, ishrana na bazi ovog voća ima efekte detoksikacije,čišćenja organizma od vremenom nagomilanih štetnih materija,kao posledica nezdravih navika u ishrani i načinu života.

Prednosti i mane dijete sa ananasom
Mono-dijete imaju lošu reputaciju, ali ukoliko se slede pravilno mogu biti veoma efikasne. Ananas dijeta ima nekoliko prednosti koje je čine veoma popularnom u celom svetu:
– Sastojci se mogu lako pronaći i pripremiti.
– Jednostavno je rešenje za brzo gubljenje nekoliko kilograma težine.
– Osim mršavljenja ona takođe deluje kao detoksikacijska dijeta.

Pošto ništa nije savršeno, ova dijeta ima i mana:
– Zato što ananas ima diuretski efekat, tokom dijete ćete zadržati manje tečnosti i vaše telo će biti uskraćeno za više hranljivih materija. Kao rezultat toga, morate biti veoma oprezni šta jedete kada prekinete dijetu, da ne bi dobili nazad težinu brže nego što ste je izgubili.
-Osobe koje imaju veliki višak kilograma ne mogu da prate ovu dijetu duže vreme jer povećava rizik od srčanih oboljenja, problema sa bubrezima, pa čak i gubitka mišićne mase.

Ananas dijeta jelovnik
Za najbolje rezultate koristite svež ananas, ne konzerviran.
DAN 1,3 i 5
Doručak: 2-3 kriške ananasa, 1 šolja nemasnog jogurta do 1% mm, ovsena kaša 3-4 kašike ovsenih pahuljica u malo mleka sa 1% mlečne masti.
Užina: 1 čaša soka od ananasa, 1 kriška ražanog hleba, 1 kuvano jaje
Ručak: supa sa povrćem po izboru,100 grama piletine ili ribe pečene.
Užina: 1 čaša soka od ananasa, nemasni voćni ananas jogurt
Večera: salata od povrća ,posle toga ananas

DAN 2 i 5
Doručak: čaša soka od ananasa, ovsena kaša 3-4 kašike ovsenih pahuljica u malo mleka sa 1% mlečne masti.
  Ručak: 200 g pečenog pilećeg ili ćurećeg mesa,2 komada integralnog dvopeka,tanjir salate od povrća sa kašikom maslinovog ulja i kriška svežeg ananasa
Užina: kriška svežeg ananasa i 2 dl nemasnog jogurta
  Večera: supa od povrća,jedno kuvano jaje, salata od povrća sa kašikom ulja i kriška svežeg ananasa

DAN 6 i 7
Doručak: 2-3 kriške ananasa,2-3 kašike ovsenih pahuljica u malo mleka sa 1% mm.
Užina: 2-3 kriške ananasa,dva kuvana jajeta.
Ručak: 250 grama pečenog pilećeg,ćurećeg ili telećeg mesa ili ribe,tanjir salate od povrća sa malo ulja,parče integralnog hleba.
Užina: 2-3 kriške ananasa
Večera:Šolja nemasnog jogurta,2-3 kriške ananasa.

Dijeta se nesme nastaviti duže od 7 dana.
Ananas, kao tropsko voće, ima prijatan slatko-nakiseo ukus, sadrži dosta šećera, kalcijuma, fosfora i gvožđa. Od vitamina sadrži beta-karotin (provitamin A) i vitamine Bj, B2 i nikorinsku kiselinu. Na našem tržištu se ređe nalazi u svežem stanju, a najčešće konzervisan u kriškama (limenka).

Enzim — bromelin u kome obiluje plod ananasa u stanju je da pospeši varenje belančevina, uključujući i fibrin. Ananas služi i kao zaštita od tromboze. Poznato je da se krvne pločice koje začepljuju krvne sudove sastoje pretežno od fibrina iz belančevina.

Sok ananasa pospešuje varenje i naročito je koristan posle obroka sa dosta mesa i kao lek protiv bolova stomaka. Koristi se, takođe, i kod lečenja povreda.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *