abs dijetaAko vam je dosadilo da nosite široke bluze i košulje kako biste prikrili zaobljeni stomak, probajte ABS dijetu sa vežbama!Za šest nedelja ne samo da ćete stanjiti struk za 4 do 5 santimetra, već ćete i zategnuti mišiće i nabaciti pločice na stomaku!

ABS dijeta za žene i muškarce

Kreator ABS dijete koja se bazira na skidanju masnih naslaga sa predela stomaka je Amerikanac Dejvid Zinčenko, urednik časopisa „Men’s Health”.Iako je ABS dijeta prvobitno osmišljena kao dijetalni program sa vežbama za muškarce, ispostavilo se da je uz manje izmene vrlo delotvorna i za žene. Vrlo je važno da znate da za pun efekat nije dovoljno samo da se pridržavate ABS dijete, već je fizička aktivnost obavezna! Jelovnik je nutritivno izbalansiran, a bazira se na povećanom unosu namirnica koje pospešuju topljenje sala sa ovog kritičnog predela za većinu žena. Dakle, ako želite da se hranite zdravo, stanjite obim struka i uživate u obilju energije koju će vam
abs ishrana i treninzi obezbediti, onda je ova dijeta idealan za vas!

ABS princip energetskog balansa

Ono što je odlično kod ABS dijete jeste što nema brojanja kalorija! Porcije treba da budu umerene jer, sasvim logično, ako se prejedate kako ćete smršati? Nema trikova, nema gladovanja, plan je vrlo jasan,jednostavan i delotvoran! Jedan od razloga što ABS dijeta daje tako dobre re zultate leži i u tome što promoviše česte a manje obroke. Ideju o uvođenju čestih obroka Zinčenko bazira na principu „energetskog balansa”, koji naučno potkrepljuje istraživanje sprovedeno na Džordžija univerzitetu. Naime, dokazano je da je našem telu potreban konstantan dotok energije (što zapravo znači redovni obroci) da bi bilo u stanju da topi salo. A ABS program ishrane i vežbe se upravo baziraju na tom principu. Osim toga, dovoljnim količinama hrane se eliminiše glad i ubrzava metabolizam, što za posledicu ima efikasno skidanje kilograma. Šest nutritivno izbalansiranih obroka dnevno , plus dobro osmišljeni treninzi i za šest nedelja, koliko traje ABS dijeta, imaćete struk na kome će vam svi pozavideti!

Moćne namirnice
Da biste uspešno stanjili obim struka, potrebnoje da izbegavate zasićene masti. Ova vrsta namirnica pomažetalo ženje sala u predelu stomaka i zato je veoma važno da ih ne konzumirate. Zinčenko je izdvojio 12 namirnica koje, osim što ubrazavaju mršavljenje, povoljno deluju i na regulisanje krvnog pritiska.

Evo o kojoj se hrani radi:
1. BADEMI i drugi orašasti plodovi
2. PASULJ i mahunarke
3. SPANAĆ i zeleno povrće
4. MLEČNI PROIZVODI (malomasni ili nemasni) – jogurt, mleko i sir
5. INSTANT OVSENA KAŠA
6. JAJA
7. ĆURETINA i drugo posno meso
8. PUTER OD KIKIRIKIJA
9. MASLINOVO ULJE
10. INTEGRALNI HLEB i pahuljice
11. PROTEINSKI PRAH (na bazi surutke)
12. MALINE i drugo bobičasto voće

Osim ove hrane, dozvoljene su i: jabuke, avokado, banane, integralni braon pirinač, sveže ceđeni sokovi bez šećera, beli i crni luk, pečurke, dinja, lubenica (u letnjem periodu), testenine od integralnog brašna, breskve, kikiriki, grašak, sočivo, paprika, kokice, ulje od susama, školjke i plodovi mora, supa, semenke suncokreta i bundeve, slatki krompir, paradajz…Takođe, preporučuju se i šejkovi, kao neka vrsta slatkiša, posebno pre ili posle vežbanja, kao i posle doručka, kad vam je potrebna veća doza energije. Ovi napici treba da budu bogati proteinima (proteinski šejk), kacijumom (mleko) i vlaknima (voće)…

ABS dijeta primer jelovnika

Doručak: 2,5 dl super šejka (1/2 šolje mleka sa 1% m.m, 1 kašika malomasnog voćnog jogurta,pola šolje instant ovsene kaše pripremljene s vodom, 1 kašićica putera od kikirikija, 1 kašičica proteinskog praha s ukusom čokolade, 3 kockice leda)

Užina 1:2 kašičice putera od kikirikija, sirovo povrće (količina po želji)

Ručak: sendvič od pečene ćuretine sa integralnom zemičkom,1 šolja mleka sa 1% masti,1 jabuka.

Užina 2: šaka badema, 1 pola šolje odmrznutog bobićastog voća

Večera: ćufte od mesa (150 g mlevene junetine, malo izmrvljenih krekera,iseckane glavice crnog luka,pla čena usitnjenog belog luka,pola kašičice mlevenog semena lana, 1 dl paradajz sosa, 1 integralna kifla,pola šolje iseckane bebi mocarele)

Užina 3: 2,5 dl proteinskog šejka.

Jednom nedeljno obrok po izboru
Najveći problem sa kojim se osobe koje i su na dijeti suočavaju jeste istrajnost.Tako Zinčenko smatra da je bolje jednom nedeljno prekršiti jelovnik, počastiti se hranom koju volite, pa zatim nastaviti sa ABS dijetom, nego insistirati na strogoj disciplini, koja će dovesti do konačnog odustajanja od dijete. Dakle jednom nedeljno zamenite jedan dijetalni obrok hranom po izboru!

Obavezno vežbanje

ABS dijetalni program traje šest nedelja. U prve dve nedelje bi trebalo da očekujete da smršate do šest kilograma i stanjite obim struka za otprilike četiri do pet santimetra.Tokom ostale četiri nedelje možete očekivati da smršate još šest kilograma, ali vrlo je važno da redovno vežbate. Fizička aktivnost u prve dve nedelje nije neophodna, u slučaju da vam je potrebno vreme da se malo priviknete na ABS dijetu. Mada, ako želite da postignete ravan stomak i nabacite pločice, krenite odmah s vežbanjem. Budite spremi da se pomučite. Vežbajte po pola sata pet do šest dana u nedelji, od toga tri puta sedmično treba da se rade vežbe snage sa akcentom na trbušnim mišićima. Ukol-ko koristite tegove, ovu vrstu treninga ne smete da primenjujete u razmaku manjem od 48 sati. Ostalim danima radite aerobne vežbe, koje možete da kombinujete sa vožnjom bicikla i trčanjem u prirodi. Svaki trening započnite zagrevanjem u trajanju najmanje pet minuta (to ne ulazi u onih preporučenih pola sata).Takođe, preporučuje se da menjate vrste vežbi, kako se telo ne bi naviklo na rad samo određene grupe mišića i zapustilo jačanje ostalih.