hrono dijetaKonačno jedna dijeta za brzo gubljenje kilograma koja Vam omogućava da jedete sve što poželite – sušeno voće, sir pa čak I slatkiše, ali samo u pravo vreme!

Hronobiologija ispituje kako naš biološki ritam utiče na upotrebu unete hrane tokom dana. Dokazano je, na primer, da je kod dece došlo do povećanja pažnje ukoliko su unosili šećere tokom doručka, dok je unos šećera tokom ručka dovelo do smanjenja.

Masnoća koja se unosi uveče se taloži, ali ako se unosi ujutru ona se koristi kao izvor energije. Takođe je poznato da je za dobro varenje neophodna pauza od tri do četiri sata između obroka.

Zna se i da se hranljivi sastojci drugačije apsorbuju u različitim delovima dana.
Druga dobro poznata činjenica je da ako jedete veoma brzo i ako ne sažvaćete dobro poješćete više tokom obroka kako biste se zasitili.

Suština hrono ishrane koju je osmislio Dr Delabos Sajmon je da ljudsko telo radi i pored metabolizma koji ima svoj tempo i moramo uzeti u obzir da njegove prirodne potrebe variraju tokom dana pogotovo ako pratite rutinu treninga, koju bi svakako i trebalo.

Niskokalorična dijeta nudi veliku slobodu. Može da se konzumira apsolutno bilo koja hrana i hrono ishrana zato ima sve više i više pristalica. Osnovni uslov je da jedete u određeno vreme. Najbolje je jesti više ujutru i za ručak pošto se uveče masnoća lakše zadržava. Ukoliko se pridržavate ovog režima unosićete između 1400-1500 kcal dnevno.

Hrono ishrana omogućava muškarcima da brže gube kilograme, ali je za žene to malo teže jer su potrebe za kalorijama različite. Muškarci sagorevaju kalorije brže i koriste više energije. Ako se odlučite da sledite hrono dijetu možda će Vam biti potrebne radikalne promene u navikama u ishrani.

Glavni princip hrono dijete je poštovanje bioritma organizma. Dan je podeljen na zadatke koje telo mora da izvrši u određenom delu dana; da unese energiju, ujedini ćelije kako bi otpočele proces varenja, da se pripremi za san.
Naše telo u određenom periodu dana luči različite količine supstanci (enzimi, hormoni) koje se nalaze u telu i digestivnom traktu. Svaka od ovih supstanci podstiče varenje određene vrste hrane. Tako da je logično da ako jedete neku vrstu hrane u vreme kad određena materija deluje Vaše telo će koristiti tu hranu i nećete dobiti na kilaži.

Šta Vam garantuje hrono ishrana?

Na primer: Previše proteina će stvoriti naslage na stomaku i u predelu ramena, mnogo šećera će se vezati na zadnjici i grudima, puno krompira će Vas nadimati, čak će i prevelik unos povrća (ako služi kao zamena za proteine) stvoriti naslage na bedrima i kukovima.

Ovakav način ishrane traži izuzetnu ORGANIZACIJU! Hrono ishrana zahteva unos jedne vrste namirnica u određenoj količini i ništa više!

Dobra vest je da sem laktoze i jogurta nema zabranjene hrane. Ove dve namirnice se talože jer naše telo nema supstance koje bi ih razgradile.

Svaki dan se deli na četiri obroka, gde su doručak i popodnevna užina neobavezni.Hrono ishrana zahteva da prvi obrok bude bogat mastima (sirevi, hleb, puter, meso), drugi ugljenim hidratima (voće, prerađevine od voća i čokolade) i biljnim uljima (orašasto voće, avokado, masline). Ručak i večera se sastoje od jednog jela (ili ponekad : predjelo, glavno jelo ili mesni sos i krompir za ručak, večera isto to uz dodatak povrća).
Dodatni šećeri, slatkiši, vina i deserti su zabranjeni u toku dijete sem u dva obroka (dva puta nedeljno možete jesti šta god želite).

Probajte i uverite se: poštujte i nećete nikad biti gladni.

1. Doručak – iz biološke perspektive
Ujutru naše telo luči tri supstance: insulin, lipaze (masti od kojih se gradi ćelijski zid) i proteaze (za izgradnju ćelijskih proteina).
Primer doručka:
100g sira, 20g hleba, 70g putera, topli napitak bez mleka i šećera.

2. Ručak – iz biološke perspektive

Sredinom dana telo radi na zgušnjavanju ćelija i tada se izlučuju proteaze i amilaze.

3. Večera – iz biološke perspektive

U večernjim satima se gotovo uopšte ne izlučuju digestivni sokovi što značajno umanjuje razmenu hranjivih materija. A kad je metabolizam usporen, telo taloži naslage!