gojaznost kod dece

Da li znate kakva je ishrana školske dece kada navrše 10 godina? Ako niste skoro prolazili pored škole, možda će vas interesovati podatak da su naša deca sada deblja nego kada smo mi bili na njihovom mestu. Zvuči neverovatno da u ovo doba krize imamo prolem sa dečijom gojaznosti, ali podaci ne lažu.Gojazne dece je sve više, a definitivno je uzrok u masnoj i kaloričnoj hrani koju deca jedu (i piju) dok su u školi.

Dijeta za decu je reč koja se sve više pominje i pretražuje na internetu.  To je jasan pokazatelj da mnoga deca imaju problem sa viškom kilograma. Gojaznost kod dece se može nazvati epidemijom koja se preselila iz zapadnog sveta. Na naše prostore je došla uporedo sa ekspanzijom brze hrane i drugih nezdravih oblika ishrane. Problem gojaznosti kod dece treba shvatiti veoma ozbiljno. Velika je verovatnoća da deca koja su imala višak kilograma u detinjstvu i ranoj mladosti, taj problem prenesu i u odraslo doba. Zato je potrebno sa dijetom za decu krenuti što ranije jer svako odlaganje problem čini sve većim i ozbiljnijim.

Kada kažemo dijeta za decu, tada ne mislimo na restriktivan režim ishrane koji važi za odrasle osobe. Dijeta za decu podrazumeva pažljivo odabran i izbalansiran jelovnik koji pomaže da se dečiji organizam dovede u sklad sa telesnim razvojem. Pri tome i roditelji i deca moraju da shvate da ovaj put nije ni lak, ni brz, a da dijeta kod dece nema za cilj brzo mršavljenje. Naprotiv, to je proces koji traje i ako se pravilno sprovodi predstavlja dobru osnovu za usvajanje zdravih navika u ishrani za ceo život.

Ishrana školske dece: potrebe za kalorijama

Ishrana dece nije ista ni po polu ni po starosti, ali neke opšte proporcije ipak postoje:

  • 10-13 (devojčice): 1.600 kcal
  • 10-13 (dečaci): 1.800 kcal
  • 14-18 (devojke): 1.800 kcal
  • 14-18 (momci): 2.200 kcal

Ovo su samo orjentacione vrednosti, za aktivnu decu su i veća, prema aktivnostima, intezitetu i dužini trajanja aktivnosti koje imaju.

Sledeći saveti će vam pomoći da se kod vašeg deteta prevenira gojaznost i smanji telesna težina:

1. Smanjite količinu kalorija koju vaše dete unosi putem napitaka. Naime, veliki broj dece pije mnogo sokova i gaziranih napitaka svakog dana. Smanjenje te količine na 150 do 250 mililitara soka (i to 100 odsto prirodnog soka) dnevno za dete do šest godina, i 250 do 300 mililitara za dete preko tog uzrasta – pomaže da se stopira dobijanje u telesnoj težini.

2. Zamenite masnu, visokokaloričnu hranu kao što su kolači, zdravijom alternativom – svežim voćem.

3. Umesto prženja, hranu pecite. Odlične recepte za pečeno povrće pogledajte ovde.

4. Ograničite količinu butera i margarina.

5. Izbegavajte „grickalice”.

6. Ako dete voli da jede u restoranu brze hrane – smanjite učestalost odlazaka.

7. Gazirana pića koja sadrže visok nivo šećera i kalorija, zamenite razblaženim svežim voćnim sokovima.

8. Ograničite kupovinu gotove hrane i masnih poslastica. Ako takve hrane nema u kući, detetu će biti lakše da joj se odupre.

9. Da biste udovoljili detetovoj želji za slatkišima, ponudite mu konzervisano ili suvo voće, voćni jogurt.

10. Ne dozvolite detetu da preteruje sa koštunjavim voćem ili semenkama – zbog velike kalorijske vrednosti i sadržaja masti.

11. Uvedite u ishranu obrano mleko, ali ne pre treće godine.

12. Ograničite količinu masnih sireva, kajmaka, putera i pavlake.

13. Nemojte nuditi detetu više od pet jaja nedeljno.

14. Servirajte obroke uvek u isto vreme.

15. Vodite dnevnik u kome će pisati sve što mališan jede u toku dana. Tako ćete znati koji su osnovni sastojci upotrebljeni u ishrani, pa ćete lakše da ih kontrolišete.

16. Dete treba da, po mogućstvu, jede sa porodicom, jer će tako da izbegne stalno grickanje i užine tokom celog dana.

17. Jesti polako je stari, ali efikasan trik. Ako naučite dete da duže žvaće, brže će da se zasiti, pa je manja mogućnost da se prejede.

18. Nemojte da koristite hranu kao nagradu.

19. Smanjite količinu mleka kod mlađe dece. Iako je uzimanje mleka važno, naročito zbog toga što je dobar izvor kalcijuma, suviše velika količina će dovesti do gojaznosti. Gojaznost uglavnom počinje u ranom detinjstvu, a prepoznatljiv scenario je da su deca pila suviše mleka.

20. Bebi nemojte uvoditi čvrstu hranu pre četvrtog meseca.

21. Uvedite zdrave užine.

22. Ne servirajte velike porcije.

23. Izbacite televizor iz dečje sobe.

24. Ne terajte decu da isprazne tanjir. Važan način da ih naučite da zdravo jedu jeste da prestanu kada su sita.

25. Podržite svakodnevnu fizičku aktivnost – bilo da je to zajednička šetnja, vožnja bicikla, ili učešće u organizovanim aktivnostima.

26. Pošto deca rastu i neophodno im je obilje hranljivih sastojaka, ne smeju da budu na restriktivnoj dijeti bez medicinskog nadzora, i to ne pre četvrte godine.