palentaPalenta sa sušenim paradajzom, prazilukom i jajetom na oko POTREBNO JE (ZA 6-8 PORCIJA)
POLA KG KUKURUNOG BIOGRIZA (NAJJEDNOSTAVNIJE INSTANT)
2 L VODE
2 MALE KAŠIČICE SOLI
(ILI MALO VIŠE ILI MANJE, ZAVISNO OD UKUSA)
OKO 100 ML MASLINOVOG DEVIČANSKOG ULJA (MOŽETE ISKORISTITI I ULJE IZ SUŠENOG BIOPARADAJZA)
150-200 G SUŠENOG PARADAJZA KONZERVIRANOG U DEVIČANSKOM MASLINOVOM ULJU
3 VELIKA PRAZILUKA SA ZELENIM PERIMA
SVEŽ OLJUŠTEN ĐUMBIR (VELIČINE KAO DVA ORAHA)
3-4 ČENA BELOG LUKA
PRIRODNI SOJA SOS SHOYU ILI TAMARI (U PRODAVNICAMA ZDRAVE HRANE)
JAJA.

ZA GARNIRANJE:
PEČENE SEMENKE TIKVE (GOLICA)
GRONICA ILI BILO ŠTA ZELENO ZA POSIPANJE. A MOŽE SE UPOTREBITII ULJE OD BUNDEVE.

PRIPREMA:
1. Prvo pripremiti palentu. Staviti vodu da proključa, posoliti i dodati 1-2 kašike maslinovog ulja.
2. Postepeno i lagano dodavati kukuruzni griz i istovremeno u kipućoj vodi mutiti žicom.
3. Vatru smanjiti na minimum i krčkati 20-25 minuta. Ukoliko imate lonac sa debelim dnom i težak poklopac, ne morate ni mešati. Najlakše i najjednostavnije je upotrebiti instant palentu koja je gotova za tri minuta, pa nema rizika da će lonac zagoreti.
4. U skuvanu palentu dodati na manje komade isečeni sušeni paradajz, maslinovo ulje (upotrebite i ono u kome se nalazio paradajz, promešati i probati da li je palenta dovoljno slana) i po ukusu dodati i komad putera. Može se odmah servirati kao prilog ili se može sipati u plići pleh unapred oplaknut hladnom vodom i ostaviti da se ohladi.
5. Prednost palente je u tome što se može pripremiti i dan ranije i sutradan samo ispržiti. Ohlađenu palentu iseći na kvadrate ili trouglove (deci se može modlicom izvaditi bilo koji zanimljiv oblik) i u tiganju sa neprijanjajućom površinom ispržiti na maslinovom ulju. Palentu treba malo duže pržiti, da se na njoj stvori lepa hrskava korica.
6. Na ulju propržiti beli luk i đumbir isečen na male kockice i koso sečeni beli deo praziluka. Pržiti sve zajedno i na kraju dodati na isti način isečene zelene delove praziluka i soja sos po ukusu. Još malo krčkati kako bi praziluk bio mek, ali ne previše, kako bi ostao sveže zelen.
7. Pre nego što praziluk bude sasvim gotov, na tiganju ispržiti jaja na oko.
8. Servirati palentu (bilo kao kašu ili kao pržene trouglove ili kvadrate) posutu prazilukom sa jajetom na
oko. Oko palente se može rasporediti ovlaš prženo seme tikve (golica) i sveza granica. I još ukrasiti dobrim uljem od bundeve!

Savet: U Italiji skuvanu palentu često začine svežim kvalitetnim puterom, parmezanom i maslinovim uljem. U nekim prodavnicama zdrave hrane se može kupiti gotova palenta koju treba samo iseći na kolutove ili kriške i ispržiti na maslinovom ulju – ova se, istina, brže priprema, ali ona domaća je mnogo ukusnija.
Pažnja: Prilikom kuvanja palente se obilno stvaraju mehurovi koji mogu i opasno da prsnu. Pazite i ne dižite poklopac ako držite dete u naručju!