Kaša od prosa receptPriprema kaše od prosa

Za pripremu kaše, proso najpre proberite i odstranite nečistoće i neoljuštena zrna. Operite ga u gustoj cediljki pod mlazom vode. Na jednu solju prosa uzmite tri šolje vode i prstohvat soli. Kad voda proključa, dodajte proso i so i pustite da ponovo provri. Zatim smanjite vatru na najmanju i kuvajte pokriveno još 30 do 35 minuta, uz dolivanje vode, po potrebi.

Za pripremu jutarnje kaše, a to važi i za kašu pripremanu tokom toplih letnjih meseci, umesto tri, upotrebite četiri šolje vode i kuvajte na isti način. Tako ćete dobiti meki proso. Zimi, da se bolje zagrejete, pre kuvanja proso lagano propecite u suvom tiganju oko pet minuta, ili dok ne zamiriše na orahe i ne dobije zlatastu boju. Blago ga promešajte da ne bi zagoreo. Zatim nalijte vrelom vodom (pazite prskaće!) i dalje kuvajte prema navedenom načinu.
Proso se ne priprema često u pretis loncu, jer se lako raskuvava. Za mekanije, dobro kuvano jelo, proso se može pripremiti i u pretis-loncu (oko 35 minuta kuvanja). Ako se kom-binuje s drugim žitaricama, kao što su pirinač, ječam ili zob, onda bi ga svakako trebalo kuvati pod pritiskom. Kombinacija s pirinčom (20 odsto prosa i 80 odsto smeđeg pirinča) daje jelo koje ima jači i slađi ukus od običnog smeđeg pirinča.

Kako se prosena kaša, kao i kačamak, brzo stegne, pojedite je odmah, a ako vam preostane, proso možete naknadno iskoristiti, uz dodatak povrća, za pripremu ukusne čorbe. Veoma je dobar kukuruzni hleb s dodatkom kuvanog prosa. Ostatku prosa možete dodati iseckani luk, celer i malo brašna, pa napravite krokete koje možete peći u pećnici ili pržiti u tiganju. Najzad, viljuškom možete dobro razdrobiti juče kuvan proso, dodati još vode, pustili da provri i tako dobiti topao, Kremast doručak od prosa.