napravite kupinovo vinoKupinovo vino je od davnina poznato kao veoma koristan i efikasan lek za lečenje anemije (malokrvnosti), pogotovo kada su u pitanju deca, trudnice i dojilje. Zatim za suzbijanje iscrpljenosti organizma nakon duže bolesti ili napornih poslova. Kupinovo vino popravlja cirkulaciju krvi, snižava pritisak, blagotvorno deluje na metabolizam, podiže imunitet, podstiče apetit, varenje, lučenje žuči, mokraće…

Kupinovo vino povoljno deluje i na kožne bolesti (razne lišajeve i osipe). Zbog obilja vitamina C i raznih minerala, a posebno gvožđa, izrazito je dobro kod umora i vrtoglavica.
Narodna medicina već vekovima poznaje lekovita svojstva kupinovog vina dobijenog prirodnim vrenjem zrelih plodova kupine. Kupinovo vino ima svoje medicinsko opravdanje, a u farmakologiji je svrstano u lekovito. Sadrži kiseline sličnog dejstva kao želudačna, pa pomaže u varenju hrane, posebno belančevina. Postoje podaci da kvercetin, sastojak kupinovog vina, uništava ćelije raka, a preporučuje se kod anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za regulisanje varenja, sniženje krvnog pritiska i poboljšanje cirkulacije krvi. Posebno je korisno u ishrani rekovalescenata i ljudi slabog imuniteta. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće i pozitivno utiče na metabolizam. Kupinovo vino je veoma popularno u mnogim evropskim zemljama, a najviše u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji i Češkoj. Kako je količina koja se treba piti za punu dozu 1 dcl na dan podeljen na 3 dela kupinovo vino mogu konzumirati i trudnice i dojilje. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, što doprinosi rastvaranju sluzi, te bržoj i zdravijoj izmeni supstanci u organizmu.

Napravite sami domaće kupinovo vino
Priprema kupinovog vina
Kupinovo vino se priprema na sledeći način: 10 kg svežih zrelih kupina izgnječiti i dobro pomešati sa najviše 2 kg šećera. Ovu mešavinu naliti u staklene flaše i ostaviti da stoji na suncu 2 meseca. Zatvarače na flašama pri tom ne treba jako pritegnuti. Nakon toga procediti, pa dobijeno kupinovo vino isto tako čuvati u staklenim flašama samo na hladnom i tamnom mestu. Mada je najukusnije posle jela, kupinovo vino je mnogo korisnije ukoliko se pije ujutro, na prazan stomak, ili uveče, pre odlaska na spavanje, takođe ne baš odmah posle večere. U lekovite svrhe sasvim je dovoljna dnevna doza od 0,5 do 1 dl ovog napitka, ali u dužem vremenskom periodu (recimo 2-3 meseca).

Kako napraviti kupinovo vino još jedan recept
POTREBNO JE:
6 KG PROBRANIH. OPRANIH I OČIŠĆENIH KUPINA , 1.3 KG ŠEĆERA.
PRIPREMA: Probrane, oprane i očišćene kupine redati u teglu od 10 l i pri tome svaki red posipati šećerom. Posle toga, teglu prekriti dvostrukom gazom ili poklopiti tanjirićem ili odgovarajućom tacnom i ostaviti je na umereno toplom mestu. Ovako spremne kupine treba da stoje dve, a po potrebi i tri nedelje. Nakon toga, kupine koje su se digle na površinu treba odstraniti i to najbolje pomoću rešetkaste (šupljikave) kašike, a sok procedtiti kroz višestruku gazu. Proceđen sok ostaviti u čiste tegle još nekoliko dana (oko 6-9 dana). Za to vreme se sok staloži, pri čemu talog ostaje na dnu. Ovako istaložen sok, odnosno vino, oprezno ocediti, jer se talog ne sme pomešati sa vinom. Oceđen sok sipati u prethodno pripremljene boce (čiste i prokuvane), povezati ih višestrukom gazom i ostaviti na hladnom mestu. Obično, posle tri nedelje prestaje vrenje i tada gazu treba zameniti plutanim zapušačem ili boce zatvoriti gumenim kapicama. Od taloga koji ostane posle ceđenja vina, može se uz dodatak male količine kupina i ostavljanjem na toplom mestu dobiti kupinovo sirće.
Saznaj više >>> Kupinovo vino – vino koje čisti krv