brz zdrav dorucakDoručak je najvažniji obrok u danu. Rečenica je to na koju nailazimo svaki put kada čitamo ili pričamo o zdravoj ishrani. Iako možda niste ljubitelji jutarnje pripreme hrane, ovaj obrok nikako ne biste smeli izbegavati.

Donosimo vam 7 ideja za zdrav doručak koji možete pojesti brzo, “s nogu”, a uz koji ćete svoj dan započeti zdravo pa ćete biti puni energije.

1. Voće i sir

Narežite jednu jabuku na male komadiće, dodajte par kockica omiljenog sira i malu šačicu badema. Iako na prvi pogled izgleda kao čudna kombinacija, nećete verovati ali ovo je zaista ukusan i uravnotežen obrok, koji je vrlo jednostavan za pripremu, mi smo ga isprobali. Mljac!

2. Vafel s maslacem od kikirikija

Napravite običan vafel, a umesto šećera i slatkog sirupa dodajte kašiku-2 putera od kikirikija. Takođe, zavisno o ukusu, možete dodati suvo grožđe, susam ili običan kikiriki, na taj način u organizam unosite više vlakana i hranljivih materija.

3. Obična krofna sa čokoladnim mlekom

Obična krofna (najbolje domaća, ali ako ste u žurbi može i kupovna) je puno bolji izbor od pekarskih krofni punjenih raznim dodacima. Uz nju možete pojesti malu šačicu badema ili suvog voća, a umesto kafe probajte čokoladno mleko sa manje masnoća.

4. Voćni shake

Možete kupiti shake u prahu sa ukusom vanile ili jagode, ako ima onda je bolje uzeti bez šećera. Kupovni prah kombinujte sa šoljicom sojinog mleka, a po želji možete dodati bananu ili jagode (može i smrznute).

5. Jutarnja pica

Krišku integralnog ili kukuruznog hleba premažite sa ricottom ili nekim drugim sličnim sirom, dodajte narezane mini paradajza i pospite sa par kapi maslinovog ulja i mrvicom soli i bibera. Ako želite, jutarnje pizze možete i kratko zapeći u rerni.

6. Energetske pločice

Ako se ni nakon ovih laganih i brzih jela, jednostavnih za pripremu, ne možete naterati da si sami spravljate doručak, idealno rešenje za vas su energetske pločice. Ima ih za kupiti uglavnom u svakom dućanu, jedino treba paziti da sadržavaju najmanje 3-5 grama vlakana i 10 grama proteina.

7. McMuffin sa jajima

Da, dobro ste pročitali. Ovo je idealan doručak za “zavisnike” o brzoj ishrani. Ovaj obrok ima oko 300 kalorija, što nije preterano za doručak, a za dodatna vlakna ovom jelu dodajte svežu narandžu. Jedino što treba napraviti uz kupovinu narandže je proveriti radno vreme do kojeg se poslužuje doručak u vašem najbližem McDonald-u.