Prirodni lekovi za upalu krvarenje i paradentozu desni

Protiv krvarenja desni
Prirodni lekovi za upalu krvarenje
Krvarenje desni pokazuje da je ishrana deficitarna, naročito u vitaminu C. Zato treba obezbediti zdravu ishranu sa što više sirove vitaminske hrane (salate, sveže voće — naročito pomorandža, grejpfrut, mandarina, limun) i izbegavati hranu sa konzervansima i drugim aditivima.

Na početku preći na režim zdrave ishrane, a radi čišćenja desni uvesti i dijetu sa sirovom hranom, a u slučaju da postoje i stomačne tegobe koristiti laganu dijetu. Zube prati sa pastama sa biljnim sastojcima i masirati desni sa malo paste. Posle toga ispirati sa čajem od kadulje.

Prirodni lekovi
1. Ulje od žalfije (kadulje) je lekovito i zaustavlja krvarenje desni. Pomaže i kod gingivitisa. Dodati 3 kapljice ulja u čašu vode i grgoljiti, nekoliko minuta.
2. Limunov sok: grgoljiti razblaženim limunovim sokom ili dodati 4 kapljice ulja od limuna u čašu tople vode i grgoljiti, nekoliko minuta i to 3-4 puta dnevno.

Protiv upale i zagnojenih desni
Sveže voće i salate veoma su važni za zdravlje desni, kao i kuvana riba, piletina i krtina nemasnog mesa. Slatkiše i beli hleb treba izbegavati.

1. Mešavinu narendanog rena ili iseckanog belog luka i meda što duže držati u ustima i to ponavljati više puta u toku dana. Žvakanje korena rena takođe stišava upalu desni.

2. Šaku kupinovog lista kuvati u litru vode sve dok se tečnost ne smanji na polovinu. Nakon hlađenja dodati kašiku jabukovog ili vinskog sirćeta i tom tečnošću ispirati zubno meso i usnu šupljinu za smanjenje upale desni koja je najčešći uzrok krvarenja.

3. Svaki drugi dan ispirati usta sa čajem od žalfije ili sirćetom u kome je nekoliko dana stajao isitnjeni beli luk. Ispiranje usta limunovim sokom, takođe je veoma korisno za zdravlje desni.

4. Masirati desni svakog jutra i večeri kriškom limuna ili sokom limuna. Piti što više prirodne limunade, od sveže isceđenog soka, zaslađene medom.

5. U litar crnog vina staviti 25 g sveže hrastove kore, nakon 5 dana stajanja procediti, staviti u zatvorenu flašu i sa tom tečnošću ispirati usnu duplju.

6. Uzeti 2 kašike isitnjenog lista celera i kašiku rute i tu mešavinu preliti sa 6 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 2-3 sata, procediti i ovom tečnošću ispirati usnu šupljinu, tri puta dnevno u trajanju od 7 dana.

Prirodni lekovi protiv paradentoze (povlačenja desni)
Na pojavu hroničnog zapaljenja i povlačenja desni, koja se često javlja kod starijih osoba, utiču: nedostatak kalcijuma, vitamina C i naročito vitamina A u ishrani na duži rok. Do ovoga dolazi kada se pretežno koristi rafinisana umesto prirodne hrane. Kod Indijanaca i crnačkog stanovništva koji su zadržali navike da se hrane prirodnom i sirovom hranom, ovo je oboljenje prava retkost.

Kod slučajeva paradentoze treba izbegavati beli hleb, šećer i druge rafinisane namirnice, a umesto toga koristiti hleb od integralnog brašna ili polubeli hleb, mekinje, voće i povrće sa žutim ”mesom” koje je bogato karotinom, koji se u organizmu transformiše u aktivni vitamin A (šargarepa, bundeva, pomorandža, kajsija i dr). Voće bogato vitaminom C treba da bude u što češćoj upotrebi.

Protiv žutih zuba: svakodnevnim trljanjem zuba sa česnom belog luka izrezanim na pola, zubi će dobiti normalnu belu boju.
Povezani tekstovi>>> Kako zaustaviti krvarenje desni        Krvarenje iz desni

................ ......

Slični tekstovi

Promene na zubima i desnima Promene na zubima i desnima često su posledica ozbiljnih zdravstvenih poremećaja.Otkrijte njihov uzrok i trajno rešite problem... Nelečene bolesti zu...
Problemi sa zubima Zdravi zubi osnovni su preduslov za lep izgled i dobro zdravlje! Zato - ne ignorišite promene i na vreme započnite adekvatnu terapiju. Da biste se bol...
Prirodni lekovi za zubobolju krvarenje desni kamen... Kako na prirodan način možete ublažiti zubobolju, otkloniti otok, zaustaviti krvarenje desni, smanjiti kamenac i osvežiti dah... Svi znamo da u sluča...
Paradentoza prevencija i lečenje Paradentoza predstavlja hronično oboljenje paradencijuma, tkiva koja okružuju zube dajući im potporu i omogućavajući im da vrše svoju funkciju. PREVE...
Otecene desni Ako su desni otecene tako da skoro vise preko zuba, verovatno su inficirane nekim virusom ili gjivicom. Posle uzimanja antibiotika može se razviti mon...