Paradentoza prevencija i lečenje

paradentozaParadentoza predstavlja hronično oboljenje paradencijuma, tkiva koja okružuju zube dajući im potporu i omogućavajući im da vrše svoju funkciju.

PREVENCIJA PARADENTOZE

Potporni aparat zuba čine gingiva, to jest desni, periodoncijum ili tkivo koje vezuje koren zuba za kost vilice, cement korena zuba i sama vilična kost. Ukoliko proces zahvati samo desni, govorimo o gingivitisu, a ako se proširi na ceo potporni aparat, nastaje paradentoza a loša higijena zuba je glavni uzročnik nastanka ove podmukle bolesti.

Loša higijena zuba, dovodi do stvaranja dentalnih naslaga, a to su zubni plak, zubni kamenac i konkrementi.
– Paradentoza nastaje tako što se u neodstranjenom plaku, koji je najvećim delom sastavljen od mikroorganizama, talože i minerali pljuvačke stvarajući kamenac. Ovi procesi razaraju potporni zid zuba, zubi vremenom gube vezu s viličnom kosti, počinju da se klate i na kraju ispadaju.

Osim loše higijene, na nastanak i ubrzavanje paradentoze mogu da utiču i sledeći faktori rizika:
• nasleđe, starenje, pušenje
• meka hrana, žvakanje samo jednom stranom vilice, karijes
• endokrine bolesti (dijabetes)
• pad imuniteta
• škripanje zubima u snu
• stiskanje zuba u besu
Opasnost od nastanka paradentoze povećava se i nošenjem neadekvatnih protetskih nadoknada (mostovi, proteze, veštačke vilice, plombe, krunice i slično).

SREDNJE TVRDA ČETKICA
Kako bi se izbegla opasnost od nastanka ali i daljeg napredovanja paradentoze, najvažnije je redovno pranje zuba četkicom s veštačkim vlaknima srednje tvrdoće, korišćenje zubnog konca za odstranjivanje zaostalih naslaga hrane između zuba i ispiranje usta vodicom. Redovni odlasci kod stomatologa i uklanjanje kamenca se podrazumevaju.
Paradentoza se uglavnom kasno otkriva jer nema jasnih, tipičnih simptoma ili se oni javljaju kasno.

OPASNO KRVARENJE DESNI
– Bola uglavnom nema, pa pacijenti često zanemaruju povremeno krvarenje desni i lekaru se obraćaju tek kada primete da su im se zubi rasklimali. Kad se bolest iskomplikuje, to jest kada se stvore paradentalni apscesi, počinju i bolovi, ali tada može da bude kasno. U ovom stadijumu u velikom broju slučajeva zubi moraju da se vade.
Kada je reč o lečenju, doktorka navodi da terapija zavisi pre svega od stadijuma paradentoze. Lečenje paradentoze u početnoj fazi podrazumeva uklanjanje dentalnog plaka i zubnog kamenca, čime se eliminiše uzrok infekcije. Na taj način se, uz uslov da pacijent održava oralnu higijenu, napredovanje bolesti može zaustaviti. Takođe, po potrebi se uključuje i terapija lekovima s antibiotskim delovanjem.
Međutim, ukoliko se paradentoza otkrije u poodmakloj fazi, onda se obično rade hirurški zahvati kojima se uklanjaju oboleli delovi kosti i desni i dodaju nove veštačke kosti i membrane čime se produžava vek trajanja zuba.
Dijetaizdravlje.com

................ ......

Slični tekstovi

Promene na zubima i desnima Promene na zubima i desnima često su posledica ozbiljnih zdravstvenih poremećaja.Otkrijte njihov uzrok i trajno rešite problem... Nelečene bolesti zu...
Problemi sa zubima Zdravi zubi osnovni su preduslov za lep izgled i dobro zdravlje! Zato - ne ignorišite promene i na vreme započnite adekvatnu terapiju. Da biste se bol...
Prirodni lekovi za zubobolju krvarenje desni kamen... Kako na prirodan način možete ublažiti zubobolju, otkloniti otok, zaustaviti krvarenje desni, smanjiti kamenac i osvežiti dah... Svi znamo da u sluča...
Prirodni lekovi za upalu krvarenje i paradentozu d... Protiv krvarenja desni Krvarenje desni pokazuje da je ishrana deficitarna, naročito u vitaminu C. Zato treba obezbediti zdravu ishranu sa što više ...
Otecene desni Ako su desni otecene tako da skoro vise preko zuba, verovatno su inficirane nekim virusom ili gjivicom. Posle uzimanja antibiotika može se razviti mon...